Njemačka gubi popularnost među stranim radnicima, evo koje zemlje stoje bolje

Njemačka je tek petnaesta među razvijenim zemljama po atraktivnosti za strane radnike i poduzetnike, navodi se u jednom istraživanju i dodaje da se zemlje kao Novi Zeland ili Švedska kotiraju bolje.

Prema rezultatima studije Njemačka gubi na popularnosti u konkurenciji za kvalificirane radnike i osnivače tvrtki, a po procjeni Zaklade Bertelsmann od 2019. godine sa 12. pala je na 15. mjesto u konkurenciji 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Studija je procijenila poslovne šanse došljaka, prihode i poreze, mogućnosti za članove obitleji ili dobijanje vize, i prema tom indeksu, za visokokvalificirane stručnjake najatraktivnije države su Novi Zeland, Švedska, Švicarska, Australija i Norveška.

Od 2019. i posljednje evaluacije podataka, uvjeti u Njemačkoj nisu pogoršani, ali do poboljšanja uvjeta došlo je u drugim zemljama, tako da su one prestigle Njemačku.

Za poduzetnike, prema tim podacima, na vrhu liste nalaze se Švedska, Švicarska, Kanada, Norveška i Novi Zeland. Njemačka je u tom segmentu pala sa 6. na 13. mjesto.

Ovo su glavni problemi

Kao glavni problem navodi se spora digitalizacija. Njemačka, za razliku od drugih zemalja, zahtjeva i posjedovanje minimalnog kapitala. Pored toga, u njoj je manje izraženo prihvaćanje migranata.

U 2023. godini prvi put su u okviru indeksa OECD ispitani i okvirni uslovi za osnivače firmi (start up). U tom segmentu su najatraktivnije Kanada, SAD, Francuska, Velika Britanija i Irska.

Njemačka je u toj kategoriji zauzela 12. poziciju. Autori studije kao razloge za takvu ocjenu vide u manjoj mogućnosti za napredovanje u karijeri, malom broju inovatora i nedostatak tome prilagođenih viza.

– Njemačkoj su potrebni kvalificirani radnici, uključujući i one iz inozemstva, kako bi održala trenutni rast i prosperitet, komentirao je rezultate studije izvršni direktor Zaklade Bertelsmann Ralph Heck.

Kako je rekao, ovakav međunarodni poredak jasno pokazuje što Njemačka treba učiniti da bi migracija kvalificiranih radnika, koja je toliko važna za Njemačku, bila bolja.

Njemačka ipak odlično stoji po pitanju visokog obrazovanja. Prema rezultatima studije, po atraktivnosti za studente iz cijelog svijeta, Njemačka se nalazi na drugom mjestu, iza SAD, piše Deutsche Welle, a prenosi N1. 

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...