Nova studija: Nedovoljno sna može povećati rizik od začepljenja arterija za 74 posto

Premalo sati sna povezano je sa 74 posto povećanim rizikom od periferne arterijske bolesti (PAD), uobičajenog stanja u kojem nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograničava dotok krvi u mišiće nogu, pokazala je najnovija studija.

Autor studije dr. Shuai Yuan s Karolinska instituta u Stockholmu komentirao je spomenuto istraživanje: – Naša studija sugerira da je spavanje od sedam do osam sati noću dobra navika za smanjenje rizika od ove bolesti.

Kako donosi Express, nedovoljno noćnog sna i dnevnog drijemanja ranije se povezivalo s povećanim rizikom od koronarne arterijske bolesti, koja je, kao i PAD, uzrokovana začepljenim arterijama. – Osim toga, problemi sa spavanjem su među najviše rangiranim pritužbama pacijenata s perifernom arterijskom bolesti, dodao je Yuan, prenosi Index.

Za potrebe istraživanja tim je proučavao 650 tisuća sudionika. U prvom dijelu studije istraživači su proveli opservacijsku studiju koja je istraživala vezu između trajanja sna i rizika od PAD-a. Dr. Yuan je istaknuo ograničenje uzrokovano analizom promatranja u tome što ne možete biti sigurni jesu li loše navike spavanja uzrokovale PAD ili je PAD uzrokovao loše navike spavanja. Drugi dio eksperimenta uključivao je randomizirana kontrolirana ispitivanja koja su se sastojala od podataka od 608 tisuća odraslih osoba.

– Mendelska randomizacija je robusna metoda za procjenu uzročnosti i pruža veću sigurnost u vezi s rezultatima, dodao je dr. Yuan. Opservacijska analiza pokazala je da su ljudi koji spavaju manje od pet sati noću bili gotovo dvostruko više izloženi riziku od PAD-a, a randomizirana kontrolirana ispitivanja poduprla su to otkriće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...