Od 1. siječnja sav novac možete primati na jedan račun. Žiro račun vam više ne treba

Saborski zastupnici još u prosincu prošle godine izglasali su imjenu Zakona o porezu na dohodak, a koja je tijekom blagdanske sezone prošla ispod radara javnosti.

Naime, od početka tekuće godine primitci građana mogu se isplatiti na bilo koji račun u banci, ovisno o želji klijenta. Dotad je postojala obveza isplate primitaka građanima na različite račune (tekući i žiro), prenosi Danas.hr.

Ipak, nitko im ne brani da, ako žele, zadrže oba računa, no građani bi mogli uštedjeti ako se odluče ugasiti jedan od njih.

Ovisno o odabranom paketu, godišnje naknade za vođenje računa sežu i do 15 eura.

– To obuhvaća sve porezne obveznike stjecatelje i isplatitelje primitka , napomenuli su u Ministarstvu financija i dodali kako se od 1. siječnja plać,e mirovine kao i druge vrste primitaka mogu isplaćivati na isti račun.

Ipak, mnogi nisu znali za tu promjenu, a sve su komentirali i iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

– Banke uvijek postupaju u skladu s važećim odredbama pozitivnih propisa poštujući i izvršavajući sve propisane obveze. U ovom konkretnom slučaju banke nisu dužne obavještavati klijente o navedenim zakonskim izmjenama, oglasili su se po tom pitanju iz HUB-a.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) od 31. prosinca 2022. građani su imali otvorenih ukupno oko 6,7 milijuna otvorenih transakcijskih računa, a novi podaci očekuju se početkom svibnja.

– Napominjemo i da banka ne smije naplatiti nikakvu naknadu za otkaz okvirnog ugovora, osim ako je ugovor prije nastupa otkaza bio na snazi manje od šest mjeseci, istaknuli su iz HNB-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...