Od kolovoza prošle godine očinski dopust koristilo 12.650 muškaraca

Od 1. kolovoza prošle godine, kada je uveden, očinski je dopust koristilo ukupno 12.650 očeva, od čega u siječnju ove godine 2301 otac, naveo je Središnji državni ured za demografiju i mlade u povodu Dana očeva,19. ožujka.

U povodu toga Dana Ured ističe važnost ravnopravnog roditeljstva i jednako važne uloge oca i majke u djetetovu životu.

– Želimo naglasiti neprocjenjivu ulogu očeva od najranije djetetove dobi, naglašava Ured i podsjeća da je država očevima to i formalno omogućila uvođenjem očinskog dopusta od 10 ili 15 dana u slučaju rođenja blizanaca ili više djece, koji se može iskoristiti u prvih 6 mjeseci djetetova života. Naknadu za trošak plaće roditelja u cijelosti snosi država.

Ured podsjeća i da je novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskom potporama država povećala maksimalni iznos naknade koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta na 7500 kuna. U prošloj godini rodiljni je dopust koristilo 157 očeva, a roditeljski 1988 očeva.

Za aktivniji angažman očeva važna je i proaktivna podrška poslodavaca koja je potvrđena kroz DADFORCE standard koji je povodom Dana očeva drugi put zaredom dodijeljen tvrtki Ini, priopćili su danas iz te tvrtke.

U odnosu na nacionalne podatke od četiri posto, Ina se može pohvaliti s čak 28 posto očeva koji koriste roditeljski dopust, navode iz Ine i dodaju kako su jedna od rijetkih kompanija u kojoj i žene i muškarci podjednako izostaju zbog bolesti djeteta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...