Odobren prvi kućni test koji otkriva i covid i gripu

U petak je američka Agencija za hranu i lijekove odobrila prvi kućni test koji pacijentima može otkriti imaju li gripu i/ili Covid-19.

Test koristi jedan bris nosa koji ste sami uzeli i može dati rezultate za otprilike pola sata. U SAD-u se prodaje bez recepta. Ovlašteno je za samostalnu upotrebu svih osoba starijih od 14 godina, a mogu ga koristiti i odrasle osobe u svrhu testiranja djece starije od 2 godine.

Test može identificirati negativan rezultat za virus tipa A koji uzrokoje gripu s više od 99 posto točnosti i pozitivan rezultat s više od 90 posto točnosti. Sto posto je točan za negativne covid uzorke i više od 88 posto točan za pozitivne rezultate, prenosi N1.

Nije bilo dovoljno slučajeva gripe koju uzrokuje virus tipa B dok je tvrtka testirala učinkovitost proizvoda pa kažu da će morati ponoviti test kada bude dovoljno virusa cirkuliralo u populaciji. Ali u laboratorijskim studijama, uhvatio je gotovo 100 posto negativnih slučajeva.

Uz napomenu da svi testovi nose rizik od lažno pozitivnih ili negativnih rezultata, FDA savjetuje osobama koje su pozitivne na gripu ili covid da poduzmu mjere opreza kako ne bi širili bolest. Ako je potrebno za liječenje bolesnika, negativne rezultate treba potvrditi laboratorijskim testom, dodaje FDA.

Osobe koje imaju simptome slične gripi ili covidu, ali su testovi negativni, možda imaju drugu vrstu respiratorne infekcije i trebaju dobiti potrebnu skrb.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...