Osiguran globalni sporazum o zaštiti otvorenog mora

Pregovarači iz više od 100 zemalja završili su izradu UN-ova sporazuma o zaštiti otvorenog mora, što je dugoočekivani korak za koji skupine za zaštitu okoliša tvrde da će pridonijeti obnovi bioraznolikosti mora i osigurati održivi razvoj.

Obvezujući sporazum o zaštiti i osiguranju održive uporabe morske bioraznolikosti, o kojemu se raspravlja 15 godina, napokon je dogovoren nakon pet krugova dugotrajnih pregovora pod vodstvom UN-a koji su završili u subotu u New Yorku, dan nakon zadanoga roka.

“Brod je doplovio do obale”, rekla je predsjednica UN-ove konferencije Rena Lee nakon maratonskih završnih razgovora koji su trajali pet dana.

Sporazum se smatra ključnom komponentom u nastojanju da do kraja desetljeća 30 posto svjetskoga kopna i mora bude pod zaštitom, poznat kao “30 za 30”, koji je u prosincu dogovoren u Montrealu.

Ekonomski interesi bili su najveći kamen spoticanja u zadnjem krugu pregovora koji je počeo 20. veljače. Zemlje u razvoju tražile su veći udio u zaradi od “plave ekonomije” uključujući i transfer tehnologije.

Do samoga kraja predmet rasprava bio je i sporazum o razmjeni koristi od “morskih genetskih resursa” koji se koriste primjerice u biotehnologiji.

Greenpeace tvrdi da se svake godine pod zaštitu mora staviti 11 milijuna četvornih kilometara oceana da bi se dosegao cilj do 2030. godine.

Vrlo malo otvorenog mora nalazi se pod bilo kakvom zaštitiom, a zagađenje, zakiseljavanje i prekomjerni izlov ribe predstavljaju sve veću prijetnju.

“Zemlje moraju formalno prihvatiti sporazum i ratificirati ga što prije kako bi se mogao primijeniti”, rekla je Laura Meller iz Greenpeacea koja je sudjelovala u razgovorima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...