Ova tri savjeta će vam olakšati prelazak na ljetno računanje vremena

Pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed 26. ožujka još jednom ćemo prijeći na ljetno računanje vremena. Prijelaz s jednog načina računanja vremena na drugo izaziva kod mnogih probleme u spavanju, ali onda posljedično i svakodnevnom obavljanju dnevnih obaveza.

– Nakon promjene vremena, buđenje može biti teško – osobito za djecu i tinejdžere”, rekla je Jennifer Martin, licencirana klinička psihologinja i predsjednica Američkog društva za medicinu spavanja (AASM), prenosi N1.

– Planiranje unaprijed i prilagodba rasporeda spavanja prije prelaska na ljetno računanje vremena može pomoći vašem tijelu da se prilagodi i smanji negativne učinke te promjene, dodala je.

AASM je izdvojio tri savjeta koji vam mogu olakšati taj prelazak.

1. Držite se rasporeda

– Često mislimo da su rutine odlaska na spavanje za malu djecu, ali rekla bih da je ovom tjednu više nego bilo kojem drugom prioritet ta rutina odlaska na spavanje, izjavila je dr. Erin Flynn-Evans, stručnjakinja za spavanje i konzultant AASM-a.

– Naša tijela će nakon ovoga htjeti spavati kasnije u odnosu na sat pa ako ne odemo u krevet dovoljno rano da bismo mogli spavati cijelu noć, samo ćemo biti kronično nenaspavani, dodaje Flynn-Evans.

2. Koristite snagu svjetla

Izloženost svjetlu pomaže regulirati san i budnost.

– Svjetlost je ono što govori našem tjelesnom satu ili cirkadijalnom ritmu koliko je sati, objašnjava Flynn-Evans.

Savjetuje se tako da ostavite zavjese otvorene kako bi ujutro prirodno jutarnje svjetlo imali slobodan prolaz.

– Dakle, maksimiziranjem jutarnjeg i minimaliziranjem večernjeg svjetla trebali biste pomoći svom unutarnjem satu da se bolje prilagodi ovom poremećaju koji si namećemo dva puta godišnje, rekla je.

3. Ranija prilagodba

Kako bismo smanjili umor i pospanost oko proljetne promjene vremena, AASM savjetuje spavanje najmanje sedam sati svake noći prije i nakon što pomaknemo satove unaprijed.

Osim toga, savjetuje se da postepeno pomičete vrijeme spavanja i buđenja 15 do 20 minuta ranije nekoliko noći prije samog prelaska.

U skladu s tim, uskladite i vrijeme uobičajenih dnevnih rutina koji vašem tijelu služe kao vremenski znakovi, primjerice vrijeme obroka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...