Ovo je lista najsretnijih naroda. Hrvatska je ispod Kazahstana, Srbije i Kosova

Finska je šestu godinu zaredom proglašena zemljom s najsretnijim stanovništvom, pokazuje Svjetsko izvješće o sreći objavljeno danas.

Izvješće, koje se bavilo i učincima krize izazvane koronavirusom na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju znanstvenici u SAD-u na temelju anketa Instituta Gallup.

Prema izvješću, nakon sretnih Finaca slijede Danska, Island, Izrael, Nizozemska, Švedska, Norveška, Švicarska, Luksemburg i Novi Zeland.

Hrvatska se nalazi na 48. mjestu, iza Japana i ispred Brazila. Među susjednim zemljama najsretnija je Slovenija na 22. mjestu, Italija je 33., Srbija 45., a Mađarska 51. Crna Gora je na 67. mjestu Svjetskog izvješća o sreći, a Bosna i Hercegovina je na 71. mjestu, dok je Kosovo 34. na listi.

Na 30. mjestu je Saudijska Arabija, na 44. Kazahstan, na 52. mjestu je Argentina. Grčka je nešto lošija, ona je na 58. mjestu, ispod Južne Koreje. Rusija je za jedno mjesto bolja od BiH i nalazi se na 70. mjestu.

Albanija je na 83. mjestu, iznad Indonezije i Južne Afrike.

Pri dnu ljestvice nalaze se uglavnom afričke zemlje, a ratom razoreni Afganistan i Libanon dvije su najnesretnije zemlje svijeta, u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja.

Znanstvenici su rekli da je ljudska procjena sreće ostala “iznimno otporna” unatoč pandemiji covida-19, s globalnim prosjecima u razdoblju od 2020. do 2022. koji su bili jednako visoki kao i oni u godinama prije pandemije od 2017. do 2019.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...