Ovo je pet društvenih mreža koje vas najviše prate

Dok god ste povezani na internet, vaša privatnost je izložena riziku. Svaka aplikacija i usluga koju koristite prati vas u određenoj mjeri, prikupljaju određene podatke o vama.

Nije tajna da društvene mreže prate sve što radite, no koje to rade u najvećoj mjeri?

Tvrtka koja se bavi cyber-sigurnošću Internet 2.0 objavila je studiju koja je pokazala koje društvene mreže prikupljaju najviše podataka od svojih korisnika, a Komando je na temelju toga složio popis od pet društvenih mreža koje vas najviše prate, prenosi N1.

Ocjena se temelji na brojnim čimbenicima, kao što su opasna dopuštenja, alati za praćenje i rezultati analize koda. To su dubinska skeniranja i uglavnom nadilaze uobičajeno praćenje i zahtjeve za dopuštenjima kao što su povijest pregledavanja, klikovi i sadržaj vaše online košarice.

Svaki faktor dodaje određeni broj bodova, a ukupni rezultat se zbraja za konačni rezultat. Što je rezultat viši, to je navedena aplikacija gora kada je u pitanju privatnost korisnika.

TikTok

TikTok je aplikacija s najvećim rezultatom na ovom popisu aplikacija i iznosi je 63.1. Utvrđeno je da ova društvena mreža imala devet lokatora, uključujući Facebook dijeljenje, analitiku i prijavu. Opasni zahtjevi za dopuštenja uključuju lokaciju, čitanje, pisanje i pristup vašoj mreži, kameri i kontaktima.

Instagram

Instagram je ostvario rezultat od 34.55 bodova. Ova popularna mreža imala je tri lokatora i nekoliko opasnih zahtjeva za dopuštenjima kao što su lokacija, snimač, broj telefona i mogućnost pisanja na vašoj SD kartici.

Twitter

Twitter je ostvario nešto niži rezultat koji je iznosio 34.4. Naime, utvrđeno je da je Twitter imao pet lokatora, a ovako visok rezultat dobio je zbog velikog broja opasnih zahtjeva za dopuštenjima koja uključuju pristup vašoj lokaciji, kameri, kontaktima i mogućnost sprječavanja da telefon ode u stanje mirovanja.

Snapchat

Snapchat je prikupio 34.25 bodova, a utvrđeno je da je imao četiri lokatora. Uz to, i Snapchat je imao popriličan broj opasnih zahtjeva za dopuštenjima koji su uključivali pristup lokaciji korisnika, kameri, zaključavanju uređaja, kontaktima te SD kartici.

LinkedIn

Na petom mjestu se našao LinkedIn koji je prikupio 34.15 bodova. Kao i TikTok, i ova je mreža imala čak devet lokatora, ali je u usporedbi s prethodno navedenim aplikacijama imala manji broja opasnih zahtjeva za dopuštenjima. Naime, kada je riječ o opasnim zahtjevima za dopuštenjima, kod LinkedIn su to bili pristup kalendaru, SD kartici, kontaktima i statusu mreže. Jedno dopuštenje čak može spriječiti vaš telefon da ode u stanje mirovanja.

Prosječna ocjena za industriju bila je 28.8, dok je prosječna ocjena za aplikacije društvenih medija bila 34. Treba naglasiti da je TikTok postigao gotovo dvostruko veći rezultat od prosjeka (63.1).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...