Papa Franjo ponovno smanjio povlastice kardinalima

Papa Franjo ukinuo je besplatno stanovanje za kardinale i subvencionirano stanovanje za druge visoke vatikanske dužnosnike odlučivši da i oni moraju pridonijeti uštedama.

Nova pravila navedena su u noti koju je napisao Maximino Caballero Ledo, španjolski laik koji vodi vatikansko ministarstvo financija, nakon sastanka s papom prošli mjesec. Nota je izvješena u središnjem dvorištu Vatikana i visoki vatikanski dužnosnik potvrdio je Reutersu njezin sadržaj. Kardinali koji žive u stanovima u vlasništvu Vatikana, bilo u samom Vatikanu ili u Rimu, do sada su živjeli besplatno, a plaćali su samo režije i osoblje. Neki su u mirovini.

Nova pravila odnose se na više razine i laike

Biskupi i drugi visoki vatikanski dužnosnici trenutačno plaćaju subvencionirane stanarine. Nova pravila odnose se na više menadžerske razine i laike kao što su predsjednici i drugo i trećerangirani dužnosnici u vatikanskim odjelima.

Ništa ne upućuje na to da se ukidaju pogodnosti koje uživaju nižerangirani zaposlenici, od kojih su mnogi laici. Neki od njih plaćaju stanarine jeftinije od tržišnih u stanovima u Rimu u vlasništvu Vatikana. U noti se navodi da dužnosnici moraju podnijeti tu “iznimnu žrtvu” kako bi se povećali prihodi i što je više moguće novca utrošilo na misiju Crkve.

Papa je ukinuo sve prošle subvencije i odlučio da se stanovi u vlasništvu Vatikana trebaju iznajmiti visokim dužnosnicima po istim cijenama koje vrijede za najmoprimce koji nisu povezani s Vatikanom. Sve iznimke morat će odobriti sam papa.

Neki crkveni dužnosnici su iznenađeni novim pravilima

Dvojica visokih vatikanskih prelata, koji su željeli ostati neimenovani, rekli su Reutersu da su iznenađeni novim pravilima, posebice zato što mnogi biskupi i svećenici koji rade u Vatikanu primaju manje plaće od nekih svojih kolega u drugim državama.

Prije dvije godine papa je smanjio plaće kardinalima za deset posto. Smanjio je plaće i drugim svećenicima koji rade u Vatikanu kako bi sačuvao radna mjesta zaposlenika u pandemiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...