Papa Franjo: Žene razmišljaju drugačije od muškaraca, okrenute su budućnosti

Papa Franjo osudio je nasilje i predrasude prema ženama i naglasio da bi osiguranje jednakih plaća i prilika ženama moglo pomoći u stvaranju mirnijeg i održivijeg svijeta. U predgovoru knjige objavljenom na web stranici Vatican News na Međunarodni dan žena Franjo je naglasio razlike između muškaraca i žena, ali je pozvao na “jednakost u različitosti” na “igralištu otvorenom za sve igrače”.

– Volim misliti da bi žene, kad bi mogle uživati punu jednakost mogućnosti, mogle uvelike pridonijeti potrebnoj promjeni prema svijetu mira, uključenosti, solidarnosti i cjelovite održivosti”, rekao je Papa. Kratko se na Dan žena osvrnuo i na kraju svoje tjedne audijencije na Trgu svetog Petra u srijedu kada je zamolio okupljene za “pljesak za sve žene jer one to zaslužuju”.

Papa Franjo osudio je diskriminaciju žena u prošlosti, no poput njegovih prethodnika, odbacio je žensko svećenstvo. Katolička crkva naučava da samo muškarci mogu postati svećenici jer je Isus izabrao muškarce za svoje apostole.

– Žensko razmišljanje razlikuje se od muškog, napisao je Papa u predgovoru knjige Više ženskog vodstva za bolji svijet. – One više obraćaju pažnju na zaštitu okoliša, njihov pogled nije okrenut prema prošlosti, nego prema budućnosti, rekao je

– Žene shvaćaju da rađaju u boli kako bi ostvarile veliku radost: dale život i otvorile goleme, nove horizonte. Zato žene uvijek žele mir, naglasio je. Papa je rekao da žene moraju dobiti jednaku naknadu kao i muškarci za jednake uloge te je jaz u plaćama nazvao teškom nepravdom.

Osudio je pošast nasilja nad ženama i podsjetio na govor iz 2021. kada je nasilje nad ženama nazvao otvorenom ranom koja proizlazi iz patrijarhalne i mačističke kulture ugnjetavanja.

Franjo je imenovao nekoliko žena na upravljačke dužnosti otkako je postao Papa, a prošle godine je rekao da se svaki put kad žena dobije položaj (odgovornosti) u Vatikanu, stvari popravljaju.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...