Plenković nakon sjednice Vlade: “Ajmo malo o Milanoviću: On nama ne treba ni za što, ima 1% ovlasti, a Vlada 99%”

Nakon sjednice Vlade, premijer Plenković se obratio javnosti.

Ponovio je ono što je već rekao na sjednici vlade, da su u saboru zakoni iz zdravstvene reforme, Zakon o trgovini kojim se zabranjuje rad nedjeljom osim 16 nedjelja i Zakon o PDV-u.

Spomenuta su 348 milijuna eura za državnu potpru državnim tvrtkama za električnu energiju, a ne znaju se koje tvrtke su u pitanju.

– Možete pitati HEP pa će oni odgovoriti, Vlada ima zadaću da brine o cjelini, zato su ove mjere cjelovite, sveobuhvatne i snažne. Naša je zadaća pomoći svima. Svi se moraju ponašati odgovorno, na način da svojim djelovanjem, cijenom svojih proizvoda budu primjereni trenutku, rekao je Plenković te nastavio:

– Hrvatska je snažna zahvaljujući upravljanju financijama, BDP-u, ulaska u Europodručje i odlične turističke sezone. Paketom smo pokazali trend, gdje smo bili i zašto smo danas tu u situaciji da ovo možemo.

Spomenuo je kako će nastaviti pomagati koliko se može, a cilj je u ovoj krizi omogućiti da svi idu naprijed i da ostanu na nogama.

Dotaknuo se i župana Dekanića. – Sve se treba rasvijetliti, institucije djeluju bez pritiska Vlade i HDZ-a. Ono što ja vidim su deklaracije strančica poput onih iz Domovinskog pokreta koji otovreno govore da su radili pritisak na DORH i policiju što je nedopustivo, izjavio je.

Spomenuta je financijska kriza zbog kraha švicarske banke.

– Prati se situacija, o tome je govorio ministar financija, prati se da se cijeli financijski sustav prati, bilo koja banka unutar Europske banke nije naišla do sada na ovakav problem švicarske banke ali i ameirčke. Gledamo kakvo je stanje na tržištu i situacija je stabilna, rekao je.

Premijer je spomenuo predsjednika Milanovića.

– Ajmo malo o Milanoviću. U nizu krivih informacija koje on govori, mislim da je ponovo rekao da ja djelujem protuustavno. Protuzakonito i protuustavno djeluje Milanović i to godinama. Zadaća predsjednika je da brine o djelovanju institucija, način na koji se on ponaša je neprimjeren. Svojim djelovanjem želi stalno rušiti Vladu i stranku i to na najbrutalniji način vrijeđajući članove Vlade i ministre, rekao je te nastavio:

– Tako se nije ponašao niti jedan predsjednik do sada. On se bavi onime što nije njegov posao i dobiva tretman kakav zaslužuje. To je tretman u kojem nemamo nikakav razlog da se sastajemo i da vodimo bilo kakav politički dijalog. Kada je riječ o veleposlanicima poslali smo prijedlog prije tri godine, on je blokirao, rekao je.

Plenković je nastavio o ponašanju Milanovića, rekavši kako on Vladi ne treba u radu.

– On ima 1 posto ovlasti u odnosu na 99 posto ovlasti Vlade u našem sustavu. On nama za naše djelovanje ne treba ni za što, da budemo jasni, rekao je.

– Ustav nas obvezuje u normalnim okolnostima i normalnim ljudima, dodao je.

– U politiku se ide da se rješavaju problemi države na normalan civiliziran način i to je ono što radimo mi i za to imamo podršku građana, izajvio je premijer.

Zaključio je kako je ovaj odgovor upravo rekacija na ponašanje predsjednika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...