Plesna udruga Gesta odlazi na 18. Treps natjecanje u Zagrebu

Ovu subotu, 18. ožujka 2023. Plesna udruga Gesta sudjelovat će na punoljetnom 18. TREPSU, natjecanja u  Zagrebu u Centar za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasičan balet, suvremeni ples, show, jazz, step, društveni i urbani plesni izrazi dolaze gotovo sve plesne skupine iz cijele Hrvatske. Natjecanje, tj. kvalifikacije, traju tri tjedna od 17.-19. ožujka klasičan i suvremeni ples, od 31.-02. travnja show, jazz,step i urbani stilovi, 13. i 14.05 trepsići (sve kategorije djece od 3 do 6 godina), a finale je zakazano za kraj svibnja.

Treps događanja tradicionalno se održavaju već 18. puta za redom, a susreti su započinju uvijek u ožujku na kojima se predstavlja preko 800 mladih plesača i plesačica.

– U prvom vikendu kvalifikacija putujemo sa jednom skupinom i koreografijom Vjera u kategoriji suvremeni plesni izričaj, dok u drugom vikendu, 31.03 i 01.04., sudjelujemo na dva natjecanja. 31.03 smo na Trepsu sa 4 koreografije i dan kasnije 01.04. smo na natjecanju Budućnost u nama u centru za kulturu Travno. Bit će to vrlo zahtjevan vikend za djecu, ali odlično su pripremljeni i jedva čekaju. Prošle godine Treps je za Gestice bio izuzetno uspješan jer su nakon dugih trinaest godina sudjelovanja i uvijek ulaskom u finale, napokon dobile prvu nagradu, najavljuju iz Geste.

Najuspješnije koreografije se kvalificiraju za TREPS festival, a najboljima se dodjeljuje samo  prva nagrada po kategorijama, o kojima odlučuje žiri u sastavu: Maja Đurinović, Ljiljana Gvozdenović, Andrej Izmestyev, Koni Kosanović, Una Štalcar Furač i Tihana Strmečki, renomirani plesni umjetnici i pedagozi.

Prošle godine pobjednička koreografije je u D kategoriji  (djevojke 13/15) skupina S5 sa koreografijom Lazy song iz posljednje dramsko-plesne produkcije Pila naopako. Skupina koja je u Zadar donijela prvu nagradu su djevojke koje su  kroz njihov razvitak i rad  plesno sazrijevale. Djevojke su to koje su danas srednjoškolke, a u svoje plesne paučice su ušle kao predškolke…

– U današnje vrijeme tehnologije, društvenih mreža, TikToka u Gesti djeca ipak ostaju do kraja srednje škole, na što sam izuzetno ponosna. Treba ima ponuditi sadržaj koji će ih zanimati, koji će ih ispuniti, a ne uljuljati u rutinu. Mi u Gesti to uspijevamo jer smo ansambl različitih plesnih izričaja i ovisno o temi predstave, plesni stilovi kroz skupine se mijenjaju. Tako da plešu primjereno dobi skupine, dječje plesni program, jazz dance, contemporary lyrical, musical theather, klasičan balet. Ulazak u društvo najboljih godi i laska, ali kao umjetnički voditelj moram priznati da ove godine, bez obzira na pobjedu prošle godine, dižemo ljestvicu i nadamo se ulasku u finale. Potvrda struke je zaista nešto što dodatno motivira djecu, a nama pedagozima daje zeleno svjetlo, rekla je voditeljica Geste, Nena Jurišić te dodala:

– Vremena se mijenjaju, ali ples je oduvijek i u potpunosti prisutan u mom životu i nakon više od dvadeset godina, raduje me na isti način pedagoški rad i stvaranje kroz glazbu koja je zapravo najveći moderator mojih plesni uradaka. Kad me pitaju, a najčešće su to djeca, kako je moguće da sam osmislila preko 400 koreografija i kako sve zapamtim, a rijetko se ponavljam, odgovor je uvijek isti… volim i živim ples i sve ono što on jest, a to je radost.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...