Policija poslala posebno upozorenje onima koji prodaju preko interneta

Muškarac je prije nekoliko dana prevaren nakon što je na internetu oglasio proizvod koji prodaje. Policija je zato poslala posebno upozorenje onima koji često prodaju na inernetu da pripaze i da neke podatke nikad ne upisuju.

Dana 04. ožujka 2023. zaprimljena je prijava 39-godišnjaka, a koji je putem oglasnika stavio na prodaju artikl nakon čega mu se za kupnju javila nepoznata osoba koja mu je uputila link u kojem je tražila da upiše podatke s kartice zbog uplate, što je oštećeni i učinio nakon čega mu je s računa skinut iznos od preko tisuću eura, priopćeno je iz policije, javlja N1.

“Napominjemo da je ovakav oblik računalne prijevare u protekloj godini bio najčešći, dakle radi se o phishing prijevari, a najčešće žrtve bile su osobe koje su oglašavale prodaju svojih predmeta na internetskim oglasnicima.

Prevaranti bi u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktirali žrtvu i započeli dogovor oko kupnje i dostave predmeta koji se prodaje. Sa svojim žrtvama bi uspostavljali kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te bi im porukom poslali poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj.

U razgovoru bi uputili prodavatelja odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa. Stvarni cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. Naime, broj kartice i CVV broj (drugi naziv je CVC, troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla putem poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac.

Prilikom uplate na račun potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za isplate s računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri”, navodi policija.

Upravo zbog informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost.

Na internetskoj stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinske građani na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara. U želji da informacije budu dostupne što većem broju građana na plakatima ove preventive akcije nalazi se i QR code koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prevara i načinu zaštite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...