Policija zabranila skup za prava LGBTIQ osoba u Banjoj Luci

Vlasti Republike Srpske zabranile su skup što su ga u Banjoj Luci planirale organizacije koje promiču prava LGBTIQ osoba nakon što su se najviši entitetski dužnosnici predvođeni Miloradom Dodikom te predstavnici pravoslavne crkve i nacionalističkih nevladinih organizacija usprotivili njegovu održavanju.

Skup je trebao biti organiziran u subotu u poslije podne u zatvorenom prostoru uz filmsku projekciju i tribinu a banjolučka je policija odluku o zabrani objavila tek nekoliko sati ranije.

U policijskom su priopćenju naveli kako su skup zabranili nakon analize svih sigurnosnih aspekata te zaključili kako postoji realna mogućnost da može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine.

Istaknuli su pri tom kako je u proteklim danima uslijedio niz negativnih reagiranja na najavu organiziranja skupa dok su organizatorima i eventualnim sudionicima upućene prijetnje.

Skup su zajednički planirale banjolučka nevladina organizacija “Geto” i “BiH povorka ponosa” čije je sjedište u Sarajevu i koja već godinama u glavnom gradu BiH organizira ulične šetnje na kojima pozivaju na osiguranje ljudskih prava pripadnicima LGBTIQ populacije.

I ove će godine takva manifestacija u Sarajevu biti upriličena potkraj lipnja no u Banjoj Luci nisu dopustili ni skup koji je trebao biti u zatvorenom prostoru.

– Ja sam protiv toga, odmah da znate”, kazao je u petak novinarima predsjednik RS Dodik a na pitanje zbog čega odgovorio je kako takvi skupovi uznemiravaju druge.

Pozvao je tijela vlasti da skup zabrane što je policija u subotu i učinila.

Protiv skupa očitovao se i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković uz pojašnjenje kako se on zalaže za očuvanje vrijednosti patrijarhalnog društva dok je episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Fotije pozvao vjernike da “ustanu protiv Sodome i Gomore”.

Iz BiH povorke ponosa na ovo su reagirali porukom kako unatoč zabranama neće odustati od borbe za jednakost svih LGBTIQ osoba u BiH.

– Naša borba nije samo borba za prava LGBTIQ zajednice, već je borba za prava svih marginaliziranih u bosanskohercegovačkom društvu, stoji u njihovoj izjavi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...