Porasla potrošnja u Hrvatskoj!

U Hrvatskoj je u siječnju potrošnja u maloprodaji realno porasla 1.1 posto na godišnjoj razini, nakon što je u prethodnom mjesecu pala.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u siječnju porasla 0.3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine porasla 1.1 posto.

Porast prometa od trgovine na malo za 9.9 posto ostvarili su poslovni subjekti kojima je pretežna djelatnost izvan trgovine na malo. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0.1 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 0.2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Tako je potrošnja u maloprodaji ponovno u uzlaznoj putanji, nakon što je u prosincu pala 0.8 posto.

“Na povratak pozitivnim kretanjima upućuju i pokazatelji pouzdanja potrošača koji su u veljači zabilježili poboljšanje u odnosu na siječanj. Pozitiva realna promjena u siječnju rezultat je i blagog popuštanja inflatornih pritisaka. Istovremeno, razmjerno otporno tržište rada i štednja akumulirana iz prethodnih razdoblja ublažavaju prelijevanje većih negativnih učinaka.

Iako u ovoj godini prevladavaju negativni ekonomski izgledi, na razini cijele 2023. godine očekujemo (skroman) pozitivan doprinos osobne potrošnje ukupnom gospodarskom rastu”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...