Poskupljenja; Rastu li cijene od 15. ili možda od prvog travnja? Čekaju li nas i veći računi za struju?

Ožujak i poskupljenja – jesu li se dogodila?

Rastu li cijene od 15. ili možda od prvog travnja? Pitanja je puno, a novac samo curi iz novčanika. Kupci su kupovali, a jesu li platili skuplje?

Strani i domaći distributeri trgovcima su poslali nove cjenike pa se najavljivalo da će od danas krenuti i poskupljenja na policama. Bezalkoholna pića, majoneza, kava, tjestenina, kozmetika, ovisno o brendovima trebali su gore od 2 od 20 posto.

“Mislim da nije kod nikoga došlo do poskupljenja. 1. ožujka je i mislim da svi trgovci imaju dovoljnu količinu robe na zalihi. S druge strane mislim da je došlo do određenih promjena jer jedan veći broj dobavljača je prolongirao dizanje cijena za mjesec dana do 1.4”, govori za RTL Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK.

I sad svi kalkuliraju – od dobavljača pa do trgovaca koji kreiraju maloprodajnu cijenu.

“Oni sigurno imaju određenu dilemu o vremenskim terminima promjene cijena. Očekuju se naravno i mjere Vlade koje će stupiti na snagu od 1.4. I onda ćemo vidjeti što će se dogoditi”, kaže Katavić.

U Vladi isto kalkuliraju, moraju se pozabaviti cijenama u dućanima kao i energentima – čije cijene istječu krajem mjeseca. Građani struju plaćaju 65 eura po MWh, a tržišna cijena je 155 eura. Najveći šok izazvao je izračun regulatora po kojem bi plin s 41 euro skočio na 106 eura po MWh.

“Naši građani neće plaćati takvu cijenu! Hoće li građani ipak osjetiti kakva poskupljenja? O tome ćemo vas izvijestiti sredinom trećeg mjeseca. Ono što vam mogu reći da intenzivno radimo na novom paketu mjera. Neće biti poskupljenja ovako što je najavljeno, kao što to predviđa HERA-ina metodologija. Mislim da bi to bilo jako loše i strašan udar na standard hrvatskih građana”, rekao je ministar Davor Filipović.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...