Predsjednik Vrhovnog suda: “Sudovi svake godine riješe 1,3 milijuna predmeta, ali i dobiju isto toliko novih”

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izjavio je u četvrtak, podnoseći Hrvatskom saboru izvješća o stanju sudbene vlasti za 2020. i 2021. godinu, da sudovi svake godine riješe 1,3 milijuna predmeta, ali ih dobiju isto toliko novih.

Riješiti 1,3 milijuna predmeta nije malo, količina rada koju suci ulažu je uistinu velika, i ne može se osporavati da je to odličan rezultat, rekao je Dobronić, prenosi Danas.hr.

Međutim, kada se radi o tako velikoj količini predmeta, po logici stvari to znači da se svakom pojedinačnom predmetu može posvetiti manje vremena pa to dovodi do pada kvalitete sudskih presuda.

– To je glavni razlog zašto treba smanjiti tako veliki broj predmeta, poručio je Dobronić.

Najteža je situacija na prvostupanjskim sudovima, općinskim i trgovačkim, dok je na županijskim sudovima znatno bolje.

Slično je, kaže Dobronić, i na Visokom trgovačkom sudu koji ima znatno manje zaostataka nego prije, a dobro rade i upravni sudovi.

Istaknuo je kako se na Vrhovnom sudu smanjuje broj predmeta, naročito u građanskom odjelu.

Zadovoljan je brojem parničnih, ovršnih i drugih spisa koji se rješavaju, ali to se ne odnosi i na predmete starije od 10 godina, u koje treba uložiti znatno više vremena i energije.

– U predmetima starijim od sedam godina smo doista znatno lošiji od ostalih zemalja EU-a, priznao je Dobronić.

Predsjednik Vrhovnog suda ocijenio je da su 2020. i 2021. bile sasvim solidne godine po broju riješenih predmeta, podsjetivši da se tada radilo u otežanim uvjetima pandemije i potresa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...