Proljeće je pred vratima: Čeka nas sunčani vikend, idealan za izlete

Duboka ciklona nad Atlantikom sa središtem južno od Islanda sporo se popunjava. Anticiklona s istočne Europe i greben Azorske anticiklone spojile su se nad Sredozemnim morem. Mlazna struja meandrira obilazi ciklonu po južnom rubu i vuče topao saharski zrak nad Zapadnu Europu.

Dolazi do anticiklone, obilazi je po sjevernom rubu te kao sjeverozapadna struja prelazi Alpe, nad našim krajevima je sjeveroistočnog smjera brzine oko 100 km/h.

Mlazna struja donosi topli zrak, a s njim i temperature ranog ljeta, tako da očekujemo ljetne temperature iako astronomsko proljeće nastupa tek u ponedjeljak.

Vedra noć doprinijela je jakom hlađenju prizemnog sloja zraka tako da je jutros bilo mraza, a temperature zraka i na moru i na kopnu bile su jednoznamenkaste.

Danas će pod utjecajem visokog tlaka stabilne anticiklone biti mirno, vedro, sunčano vrijeme uz mjestimice malu uglavnom visoku cirusnu naoblaku. Temperatura zraka će brzo rasti od jutarnjih jednoznamenkastih vrijednosti na dvoznamenkaste vrijednosti od 14 do 16, a uz Jadran te na otocima i do 20°C. Na Jadranu će puhati vjetrovi dnevne cirkulacije uz slab poslijepodnevni maestral.

I sutra i u nedjelju sunčano i još toplije vrijeme, pogodno za izlete i boravak u prirodi. Krajem dana sa zapada će se naoblačiti, a na Jadranu će zapuhati slabi vjetrovi južnog smjera, prognozira Bojan Lipovšćak za N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...