Prošlo je 30 godina od smrti legendarnog zadarskog pjevača Tomislava Ivčića, prisjetili smo se njegovih najvećih hitova

Rođeni Zadranin Tomislav Ivčić, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih pjevača i skladatelja za vrijeme karijere snimio je oko 250 pjesama i izdao 23 albuma koji su se prodali u više od 2 i pol milijuna primjeraka. A tijekom 1970-ih bio je nezaobilazan na mnogim tada popularnim festivalima. Nepuna dva mjeseca nakon 40. rođendana, na današnji dan prije 30 godina poginuo je u prometnoj nesreći u Zagrebu, prenosi Danas.hr.

U vrijeme smrti bio je jedna od najvećih zvijezda hrvatske estrade.

Ivčić je te kobne večeri 4. ožujka 1993. svojim Mercedesom pokušao izbjeći pješakinju koja je istrčala na kolnik. Prešao je u traku za suprotni smjer i frontalno se sudario s BMW-om. Smrtno su stradali on, pješakinja i suvozačica u BMW-u. Pokopan je na Mirogoju.

Iza sebe je ostavio neutješnu suprugu Slavicu i troje male djece – kćeri Izabelu, Kristinu i sina Ivana.

Ivčić je iza sebe ostavio brojne hitove, a nek od najvećih bli su posvećeni njegovom voljenom Zadru. Odabrali smo najveće hitove.

Bezvremenski hit Večeras je naša fešta neslužbena je himna cijele Dalmacije. Često se izvodi i pjeva na feštama, ali i prilikom proslave pobjeda i priznanja dalmatinskih sportaša i sportskih klubova.

Kalelarga, pjesma kojom je Ivčić opjevao zadarsku glavnu ulicu, a koja je i danas himna Zadrana.

Početkom i u najtežim danima Domovinskog rata mnogi su slušali Ivčićevu pjesmu Stop the War in Croatia, koju je skladao i otpjevao na engleskom jeziku. Tom pjesmom svratio je pažnju cijelog svijeta na ratna stradanja u Hrvatskoj.  Pjesma je čak i u Australiji bila veliki hit. Pjesma je imakl veliku slušanost širom svijeta, tako da je ušla u američku top-ljestvicu Billboard Hot 100. Potporu su tada pružile i mnoge svjetske zvijezde, a slavni glazbenik Phil Collins je javno pozvao ljude da, koliko god mogu, pomažu djeci u Hrvatskoj.

Ivčić je 1991. otpjevao i, kako mnogi kažu, sudbonosnu pjesmu Tata vozi polako s djevojčicom Vanjom Miho.

Ploča s pjesmom Gorka rijeka, koju je Ivčić otpjevao u duetu s Meri Cetinić, bila je najtiražnija ploča 1989.

Među najpopularnijim Ivčićevim hitovma su još pjesme Tamo gdje sam rođen i Otrov s tvojih usana, ali i mnoge druge koje ste imali prilike čuti jučer u Varoši na koncertu Sjećanje na Tomislava Ivčića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...