PU zadarska najavljuje pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

Sukladno kalendaru Operativnih akcija za 2023. godinu ROADPOL-a Europske mreže prometnih policija na području Europske unije, od 6. do 12. ožujka 2023. godine na području PU zadarske provest će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa od strane svih sudionika u prometu na cestama i to vozača i putnika.

U provođenju aktivnosti koristit će se sva oprema i uređaji  te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika. Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu.

Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa u prometu provodi se u sklopu ROADPOL-ove tjedne operativne akcije „Pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa“. To je koordinirana akcija prometne policije država iz svake zemlje članice ROADPOL-a, a odvija se na europskim cestama, uz svakodnevne nacionalne aktivnosti provedbe prometne policije s ciljem smanjenja stradavanja sudionika u prometu uslijed nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao jednog od četiri ubojice u prometu, i  čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu.

Tijekom provođenja ove aktivnosti policijski službenici kontrolirat će korištenje sigurnosnog pojasa te će vozačima i putnicima u vozilima ukazivati na važnost njegovog korištenja u cilju zaštite i smanjivanja mogućnosti zadobivanja ozljeda u slučajevima naglog zaustavljanja ili udara vozila u neku prepreku. Policijski službenici će sudionicima u prometu davati upute o sigurnom sudjelovanju u prometu i ostale informacije iz domene sigurnosti cestovnog prometa.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa prepoznato je kao jedan od četiri ubojice u prometu. Motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote. Sigurnosni pojas najučinkovitije je  sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu glavom “probije” prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće.
Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprječavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje, odnosno izbjegavanje ozljeda od udarca u kontrolnu ploču ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku.
Naglašavamo kako je mogućnost zadobivanja ozljeda u prometnoj nesreći deset puta veća ako se sigurnosni pojas ne koristi ili se on ne koristi na način predviđen u uputama proizvođača.

Policijska uprava zadarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Njegovim korištenjem izbjeći ćete teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće, ali i plaćanje zakonskih sankcija.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...