Sabor sutra raspravlja o novom zakonu o zaštiti prava potrošača

Hrvatski sabor sutra će raspravljati o djelotvornijoj postupovnoj zaštiti kolektivnih interesa i prava potrošača te višoj razini pravne sigurnosti potrošača i trgovaca. Trebao bi to zajamčiti zakon o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača čiji prijedlog u sabor dolazi na prvo čitanje.

Njime se uređuju pravila parničnog postupka kojim se odlučuje o povredama prava potrošača iz brojnih područja, od općih prava potrošača, prava putnika, zaštite osobnih podataka, korisnika elektroničkih komunikacija, turističkih usluga, financija i drugih, objasnio je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Također, propisuje se i mogućnost podnošenja predstavničke tužbe koja će, uz zahtjev za utvrđenje i zabranu daljnjeg protupravnog postupanja trgovca, moći obuhvaćati i zahtjev za naknadom štete potrošačima kojima je šteta nastala, a koji su izjavili da žele biti obuhvaćeni predmetnom tužbom.

Mogućnost rješavanja sporova medijacijom
Uređuje se i mogućnost rješavanja sporova medijacijom kao bržim i jednostavnijim načinom rješavanja sporova.

Osim navedenog, propisuju se i pretpostavke pod kojima udruge i savezi udruga za zaštitu potrošača mogu biti uvršteni na Popis ovlaštenih tijela za podnošenje predstavničke tužbe.

Sabor će raspraviti i izmjene Zakona o Hrvatskoj komori inženjera tehnologije prometa i transporta po kojima bi se u tu Komoru mogli udružiti i magistri inženjeri, koji su završetkom stručnog diplomskog studija prometa stekli 300 ECTS bodova. Učlanjenje u Komoru ne bi bila obveza, već pravo.

U petak se glasuje o povjerenju premijeru

Ovotjedni rad sabor će zaključiti u petak, glasovanjem o nizu raspravljenih točaka, među njima i o prijedlogu 33 oporbenih zastupnika da opozove premijera Andreja Plenkovića.

Premijerov opoziv inicirao je Domovinski pokret, koji ga u suradnji s ostalom oporbom proziva za brojne afere: Janaf, Ina, sms, ali i za zatvaranja sisačke rafinerije, izostanak obnove i zdravstvene reforme.

Prvi je to put od listopada 2016., kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost, da se raspravlja o njegovu opozivu. Oporba je od tada, bezuspješno, nastojala opozvati cijelu vladu i niz ministara, nikada premijera.

Da bi uspjela u svom naumu, oporba mora pridobiti 76 zastupnika, što je teško zamislivo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...