Sabor usvojio važne zakone u zdravstvu, evo što se mijenja

Hrvatski sabor jednoglasno je usvojio zakone koji su dio paketa reforme zdravstva, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, za koje je glasovalo 77 zastupnika vladajuće većine, dok je oporba ranije napustila sjednicu.

Izmjenama zakona povećava se maksimalni iznos participacije pacijenata u troškovima zdravstvene zaštite s 2000 kuna na 4000 kuna, te proširuje djelatnosti domova zdravlja.

Svaka županija imat će po jedan dom zdravlja, koji će moći imati i svoje podružnice ako se radi o otocima. Domovi zdravlja trebali bi dobiti psihološke, logopedske i druge specijalističke usluge.

Reforma zdravstva usmjerava se na prevenciju i rano otkrivanje bolesti te se, među ostalim, uvodi pravilnik koji će definirati medicinski prihvatljivo vrijeme za ostvarivanje mjera zdravstvene zaštite.

Osnivačka prava općih bolnica prenose se s jedinica lokalne samouprave na državu, uvodi se objedinjena javna nabava te nova kategorizacija bolnica, formiraju centri izvrsnosti, najavljeno je iz Ministarstva zdravstva.

Kako bi se osigurala uključenost jedinica lokalne samouprave u rad općih bolnica predviđeno je da one daju mišljenje u postupku imenovanja i razrješenja ravnatelja opće bolnice na svom području.

Mijenja se i model ugovaranja s bolnicama gdje bi težište trebalo biti na kvaliteti rada i rezultatima, a ne na kvantiteti i limitima.

Vlada je prihvatila amandman zastupnika Veljka Kajtazija na izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Prema njemu, obvezno zdravstveno osiguranje dobit će, temeljem rješenja u prvom stupnju nadležnog upravnog tijela županije i Grada Zagreba, osobe s prebivalištem, stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj, koje nemaju sredstava za uzdržavanje i nesposobne su za samostalan život i rad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...