Sedam najvećih lanaca svoje podatke o cijenama nije poslalo. Sprema li im Vlada osvetu ukidanjem subvencija?

Vladine mjere ograničenja cijena struje i plina vrijede još točno 29 dana. Prvog travnja ni gospodarstvenicima, ni građanima neće biti do šale.

Vlada konkretne detalje još skriva.

“Znam da bi htjeli neki detalj, ne mogu vam to iznijeti jer takav je dogovor. Radi se, kalibriraju se mjere, još se bruse ti detalji”, kazao je ministar Davor Filipović.

Poduzetnici su nestrpljivi. Poslovanje je teško planirati kad ne znate koliki će vam računi biti. Boje se da su Vladi u fokusu opet samo građani.

“Udruga glas poduzetnika smatra da bi se mjere neke trebale produžiti, recimo mjere za električnu energiju i mjere za plin”, kazala je iz Udruge glas poduzetnika Branka Prišlić.

Ministar financija otkriva da u Vladi razmišljaju na sličnom tragu.

“Od prvoga travnja osigurati prihvatljive cijene električne energije i prihvatljivu cijenu plina. Na cijenama ostalih energenata, dakle, goriva, dizela, benzina, loživog ulja radimo kontinuirano”, govori ministar Marko Primorac.

Logičan je to plan jer su cijene energenata okidač za poskupljenje svega ostalog. Ipak, u planu je i nova runda direktne financijske pomoći socijalno najugroženijim građanima.

“Pokazali smo to u socijalnim paketima kroz tri navrata, odnosno tri odluke Vlade u 2022. godini”, govori ministar Marin Piletić.

“Uskladit ćemo dinamiku tih isplata s priljevom od dodatnog poreza na dobit za koji smo najavili da ćemo ga usmjeriti upravo prema tim skupinama”, kazao je Primorac.

Koliko će poreza prikupiti, Primorac još ne zna. Bijelim listama u vladi su zadovoljni. Cijene, barem u onim trgovačkim centrima koji su podatke dostavili, ne rastu.

“Skoro 80 posto proizvoda koji su na bijeloj listi, da su oni zadržali cijene u odnosu na 31. 12.”, govori Filipović.

Međutim, čak sedam najvećih lanaca svoje podatke Filipoviću nije poslalo. Sprema li im Vlada osvetu u vidu ukidanja subvencija za energente?

“Ja uopće ne znam o čemu govorite. Tako da, znači, ako ja ne znam, o tome u Vladi vjerojatno nitko ne govori”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Čini se da opet radari ne funkcioniraju najbolje, jer prije samo tjedan dana ministar gospodarstva je na pitanje hoće li se neposlušnima uskratiti mjere govorio ovako.

“Sigurno ćemo uzeti u obzir kako su se pojedinci ponašali cijelo ovo vrijeme”, govori Filipović.

Filipović i dalje tvrdi da su sve opcije na stolu, iako je ublažio retoriku. Uz poruku – pomoć svima kojima je potrebno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...