Sinovčić i Erlić proglašeni krivima. Ministrov otac radit će za opće dobro

Na Županijskom sudu zadarski poduzetnik Reno Sinovčić i otac ministra Erlića, Novica Erlić nepravomoćno su proglašeni krivima zbog afere Ribar u kojoj su stekli nezakonitu zaradu. Sinovčić se pojavio na sudu, Erlić nije. Bivši direktor NK Zadar Dalibor Zebić također je nepravomoćno proglašen krivim, javlja N1.

Kako je navedeno u obrazloženju, Erlić je iskazao nepostojeći dug pa je na taj način isplaćen novac Sinovčiću.

Sinovčiću je dosuđena zatvorska kazna od 2 godine i 8 mjeseci, u što će mu se uračunati vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Erliću je dosuđeno 11 mjeseci zatvora, a kazna se zamjenjuje radom za opće dobro. Jedan dan zatvora zamjenjuje se sa 2 sata rada za opće dobro. Zebićeva zatvorska kazna od 10 mjeseci također se zamjenjuje radom za opće dobro.

Okrivljenici uz to moraju nadoknaditi troškove vještačenja, troškove za svjedoke, uplatiti određene iznose ministarstvu financija i NK-u Zadar.

Uz Sinovčića, Erlića i Zebića, na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaja, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić.

Podsjetimo, Sinovčić je optužen da je u aferi Ribar nezakonitu zaradu stekao među ostalim i u predstečajnoj nagodbi, prvoj koju je istražio Uskok još 2015.

Optužnica protiv Sinovčića i ostalih podignuta je krajem 2015., a potvrđena u studenome 2017. Obrana je tijekom sjednica optužnih vijeća tražila izdvajanje pojedinih dokaza kao nezakonitih, što je sud odbio, a pripremna ročišta su prekidana i zbog pokušaja nagodbe između Sinovčića i Uskoka.

Na početku suđenja u rujnu 2019. Sinovčić i ostali optuženici odbacili su optužbe koje im na teret stavlja Uskok. Uskok je tvrdio da je u predstečajnoj nagodbi iz Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno preko 120 milijuna kuna.

Novicu Erlića, oca aktualnog ministra, optužnica tereti da je kao direktor NK Zadra od 2008. do 2014. pomogao Sinovčiću izvući iz kluba oko 42 milijuna kuna na temelju krivotvorenih pozajmica igračima nogometnog kluba. Temeljem tih pozajmica, tvrdi Uskok, klub je vraćao nepostojeći dug Sinovčiću kroz novac i Sinovčićeve udjele u klubu.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija, ali i član Gradskog vijeća, u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...