Socijaldemokrati traže uvođenje spolnog odgoja u osnovne i srednje škole

Klub zastupnika Socijaldemokrata zatražio je u petak da se od početka iduće školske godine uvede spolni odgoj u sve osnovne i srednje škole. Taj prijedlog u formi zaključka Socijaldemokrati su uputili u saborsku proceduru tražeći da sabor obveže Vladu na izradu nacionalnog kurikuluma, kurikuluma nastavnih predmeta, nastavnog plana i programa kojima bi se u osnovne i srednje škole od početka školske godine 2023./2024. uveo spolni odgoj.

Pritom se pozivaju na direktivu EU o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je vlada usvojila. Direktiva poziva na jačanje spolnog odgoja i eliminiranje rodnih stereotipa u obrazovanju. Zaključkom samo tražimo da vlada napravi ono što sama ssugerira ostatku EU, kazala je zastupnica Socijaldemokrata Katica Glamuzina.

Kako je pojasnila, prijedlog da se stajalište iz direktive da je ključno posvetiti se problemu rodnih stereotipa u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju proširi na druge obrazovne razine dio je službenog stava vlade koji je izglasan na saborskim odborima (za europske poslove, ravnopravnost spolova, obrazovanje) i za koji su svi digli ruke.

Zaključkom želimo potaknuti vladu da ne odugovlači, nego da zaista provede ono što je sama rekla da treba provesti, dodaje Glamuzina.

– Europski Andrej Plenković je generalno puno liberalniji i manje konzervativan nego što je onaj hrvatski, pa tako napišu mišljenje, prikažu Hrvatsku u dobrom svjetlu, a onda tu istu stvar nisu voljni zaista provesti, ustvrdila je.

Osim toga, upozorila je, vlada već dulje vrijeme izbjegava pozive o uvođenju građanskog odgoja, a kamoli spolnog odgoja, dok takvo službeno mišljenje šalje u Europsku komisiju. Osvještavanje odgovornog spolnog ponašanja kod djece dio je prevencije, a ako to obrazovanje ne dobiju kod kuće, gdje će ga dobiti nego u školama, upitala je zastupnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...