SOS za zdravstvo: Danas veliki prosvjed liječnika na Markovom trgu

Pod geslom “SOS za zdravstvo” pet krovnih liječničkih udruga organizira danas veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim će iskazati nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu.

Prosvjed organiziraju Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika nakon ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika u javnom zdravstvu, pa i spremnost na štrajk.

Luetić: Prosvjed nije uperen ni protiv koga, već za bolje uvjete

Nezadovoljni su jer Ministarstvo zdravstva nije ispunilo njihove zahtjeve te ne rješava nagomilane probleme u sustavu.

Prosvjednici će se okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana u 10:45 te u povorci krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića, odakle će ići na Trg svetog Marka. Planirani dolazak na Markov trg je u 11:30, a sam prosvjed započinje u 12:05.

Najavljuju dosad najveći liječnički prosvjed i očekuju odaziv iz svih dijelova zemlje.

– Prosvjed nije uperen ni protiv koga, već je to prosvjed za bolje uvjete liječnika, za bolji zdravstveni sustav i, u konačnosti, za pacijente. Pozivamo dužnosnike političkih stranaka da sutra ne dođu na Markov trg kako se prosvjed ne bi politizirao, rekao je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Prosvjednici od premijera i vlade traže žurno izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto.

Traže i donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja sabora, usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima te ukidanje “robovlasničkih” ugovora za specijalizacije liječnika.

Svaki treći mladi liječnik napušta zemlju

Navode da svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, u više od 50 općina nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, a zdravstvenom sustavu trenutno nedostaju 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. Svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina, a pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana.

Nezadovoljni liječnici ističu preopterećenost i loše radne uvjete, neučinkovito upravljanje u sustavu, devastaciju primarne zdravstvene zaštite, nepostojeću reformu zdravstva i kontinuirano ignoriranje njihovih zahtjeva.

Smatraju da su njihovi zahtjevi premašili razinu resornog ministarstva, pa će ih uputiti izravno premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj vladi.

Prosvjed se održava samo dan nakon što su u saboru doneseni ključni zdravstveni zakoni koji će, po najavama ministra Vilija Beroša, pokrenuti strukturnu reformu sustava.

Beroš: Prosvjed je legitiman, ali nije put za rješavanje problema

Beroš je proteklih dana više puta ponovio da je prosvjed legitiman, ali nije put za rješavanje problema.

Rekao je da liječnici prosvjeduju za svoja materijalna prava iako, po mišljenju mnogih građana, žive jako dobro, da su im primanja povećana za 43 posto od 2016. godine, a više od 2000 liječnika ima veću plaću od premijera.

Dodao je kako ne negira da postoje problemi u sustavu, ali o njima, kaže, treba razgovarati. “No, za dogovor je potrebna dobra volja, a ne razgovor s figom u džepu, potrebno je ponuditi održiva rješenja”, poručio je, upozorivši na iskreni manjak želje i volje da se stvari riješe pregovorima i razgovorom.

Podršku Berošu ranije su pružili Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska udružba obiteljskih liječnika i Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ).

Direktor UPUZ-a Dražen Jurković nazvao je prosvjed pučističkom metodom te posebno doveo u pitanje primjerenost sudjelovanja pojedinih udruga koje imaju javne ovlasti, aludirajući na Liječničku komoru.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...