SpaceX-ova kapsula vratila četveročlanu posadu iz svemirske misije na Zemlju

Četiri člana posade u kapsuli SpaceX Crew Dragon sletjela su u subotu uz obalu Floridskog zaljeva, vrativši se sigurno s petomjesečne znanstvene misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

SpaceX-ova kapsula Endurance spustila se padobranom u vode kod obale Tampe nešto poslije 21 sat po lokalnom vremenu s dva NASA-ina astronauta, japanskim astronautom i jednim ruskim kozmonautom, nakon otprilike devet sati leta iz orbitalnog istraživačkog laboratorija, prikazano je na NASA-inom internetskom videoprogramu SpaceX.

Tim Crew-5 lansiran je s Floride 6. listopada kako bi proveo rutinska znanstvena istraživanja na postaji. U njemu su bile kozmonautkinja Anna Kikina (38), koja je postala prva Ruskinja koja je letjela na američkoj svemirskoj letjelici u 20 godina, i NASA-ina zapovjednica leta Nicole Aunapu Mann (45), prva američka Indijanka poslana u orbitu.

Pilot NASA-e Josh Cassada (49) i japanski astronaut Koichi Wakata (59), veteran s već četiri prethodna svemirska leta, također su bili u letjelici.

Svemirska letjelica Crew Dragon, kapsula u obliku gumenog bombona dizajnirana za lansiranje na SpaceX-ovim raketama Falcon 9, odvojila se od svemirske postaje u subotu rano ujutro i ponovno ušla u Zemljinu atmosferu oko 20:11, izdržavši toplinu nastalu trenjem koja je izvan kapsule dosezala oko 1930 stupnjeva Celzijevih. Dva kompleta padobrana postavljena su da zakoče spuštanje kapsule na 24 kilometra na sat neposredno prije pada.

Ova misija bila je šesti let SpaceX-a s posadom za NASA-u otkako je njegova svemirska letjelica Crew Dragon prvi put letjela s ljudima u svibnju 2020., kada je obnovila lansiranja s posadom s američkog tla nakon gotovo desetljeća ovisnosti SAD-a o ruskom programu Sojuz za letove svemirskih postaja.

Kikina, jedina žena u ruskom kozmonautskom korpusu, bila je prva Ruskinja koja je letjela na američkoj svemirskoj letjelici prema obnovljenom sporazumu potpisanom 2022. između NASA-e i ruske svemirske agencije za provođenje zajedničkih letova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...