Stiže velika promjena u postupku razvoda braka. Oporba pohvalila HDZ-ovog ministra

Saborska oporba pohvalila je “hrabrost” ministra Ivana Malenice da predloži novi zakon o izvanparničnom postupku, s obzirom na to da se još primjenjuje onaj iz 1934. godine, no drži da treba razmisliti treba li “baš sve” sa sudova prebacivati javnim bilježnicima.

“Nisam protiv da se razvodi braka obave pred javnim bilježnicima, no je li nužno prebaciti im i niz drugih stvari koje s mogu rješavati ugovorom ili u sudskom postupku”, rekao je Peđa Grbin (SDP) u saborskoj raspravi o novom zakonu, prenose agencije.

Prema njegovu prijedlogu, bilježnici će dobiti mogućnost postupanja u određenim, nespornim izvanparničnim postupcima, među kojima su i sporazumni razvod braka, postupanje kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanja smrti te pri uređenju međa.

Oporba je oprezna spram takvih mogućnosti, a Sandri Benčić (ZLB) sporno je što se dijelovi sudskih postupaka prebacuju javnim bilježnicima koje izravno bira ministar pravosuđa. “Hoćete li reći da bi htjeli da se netko od vaših nestalih proglasi umrlim od osobe koju je izravno imenovao HDZ”, upitala je.

I Dalija Orešković (Centar) primjećuje kako je u predloženom zakonu prisutna tendencija outsourcinga pravosudnih poslova na javne bilježnike. “Zakon očito nije pisala struka, iz njega nije vidljivo da će se unijeti jasnija pravila izvanparničnog postupka, nego će nastati još veća konfuzija i pravna nesigurnost”, ocijenila je.

Hrebak: Pravosuđe nam je zagušeno, sudaca je premalo
Njeno mišljenje ne dijeli Dario Hrebak (HSLS), koji ističe da imamo zagušeno pravosuđe i premalo sudaca. “Zašto se manje bitne stvari ne bi ponudile i izvanpravnim tijelima”, zapitao se ističući i važnost digitalizacije u ovom području.

Da je novi zakon nužan, ističe i Marija Jelkovac (HDZ), koja podsjeća da se sada primjenjuju pravila iz zakona koji je donesen u Kraljevini Jugoslaviji. “Zbog pravne sigurnosti potreban je novi, suvremeniji zakon, dobro je da se sudovi rasterećuju”, kazala je i naglasila da se bilježnicima neće davati dio postupka koji bi trebao biti na sudu, nego samo nesporni dio.

Vesna Vučemilović (HS) ističe da je važno napraviti solidan pravni okvir za novi zakon, da se postojeći koristio i kad su se ovjeravala rješenja kod posvojenja iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije. “Vidimo koliko je tu bilo pravnih propusta, činjenica je da se sucima ostavilo na slobodu primjenjivati pravna pravila kako su oni misli”, rekla je zastupnica.

Damir Bajs (Fokus) poziva da se ne ponovi situacija s ovrhama koje su prebačene javnim bilježnicima kad je došlo do zagušenja i većih troškova za građane.

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) poziva da se u novom zakonu propiše hitnost za izvanparnične postupke u kojima se rješavaju situacije kad se u stambenoj zgradi oštećenoj potresom većina suvlasnika ne može dogovoriti o obnovi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...