Student s invaliditetom Josip Milković dobitnik je Nagrade Rektorice: “Nagradu posvećujem svojoj majci.”

Danas je na Sveučilištu u Zadru obilježen Dan Sveučilišta, a središnji događaj bila je dodjela Nagrade Rektorice koju je prof. dr. sc. Dijana Vican dodijelila studentima i djelatnicima Sveučilišta u Zadru. Nagrade su dodijeljene svima koji su se u prošloj godini istaknuli u svom studentskom, znanstvenom i stručnom radu, kao i u izvannastavnim aktivnostima.

Nagrađeno je 17 studenata, tri sveučilišne sportske ekipe: ženska badminton ekipa, muška košarkaška ekipa, muška odbojkaška ekipa, te Akademski zbor Sveučilišta u Zadru. Od djelatnika Nagradom Rektorice nagrađeni su djelatnici: doc. dr. sc. don Zdenko Dundović, Ivana Morić Filipović, Damir Jelić i Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru.

Nakon dodjele razgovarali smo kratko s jednim nagrađenim studentom Josipom Milkovićem. Josip je student prve godine diplomskog studija psihologije te je osoba s invaliditetom dobio je Nagradu Rektorice za postignut akademski uspjeh, za iznimnu  predanost radu, požrtvovnost i kolegijalnost. Vidno uzbuđen nakon dodjele, Josip je zahvalio svima koji su mu pomogli u studiranju, a posebno ističe svoju majku kojoj posvećuje ovu nagradu.

– Osjećaj je izvrstan, radostan sam što je trud prepoznat i posvetio bih ovu nagradu svojoj majci i svima onima koji su doprinijeli da do ovoga dođe. Zahvalio bih svim kolegama, studentima, asistentima koji su sa mnom surađivali, rektorici i svim djelatnicima Sveučilišta na velikom razumijevanju, govori Josip.

Otkriva nam da inače dolazi iz Vrlike, gdje živi s majkom te svaki vikend putuje kući.

– Iz Vrlike sam rodom, svaki vikend putujemo doma, a preko tjedna smo u Zadru majka i ja. S obzirom da sam potpuno slijep i imam teško oštećenje sluha, stvarno sam uložio maksimalne napore u studiranje, iako bez pomoći drugih ne bi bilo moguće. Najviše bih tu istaknuo svoju majku koja žrtvuje svoje vrijeme jer je u statusu majke njegovateljice i 24 sata mi je na pomoći, ističe.

Govoreći o planovima za budućnost Josip navodi da mu je cilj završiti diplomski studij te doprinijeti društvu kako god je moguće.

– Još studiram najmanje godinu dana pa sam usmjeren na to, a paralelno s tim se trudim davati svoj doprinos gdje god stignem. Nadam se da ću pomoći društvu svojim idejama, inovacijama i biti primjer svima da je život lijep i unatoč invaliditetu se puno toga može postići. Nadam se da će se ljudi ohrabriti i da ću barem nekome izvući osmijeh na lice, poručuje Josip za kraj.

Mi još jednom iskreno čestitamo Josipu i svima nagrađenima. Nadamo se da će svojim radom i trudom nastaviti doprinositi društvu i kad napuste akademske klupe.

Svečanost su s nekoliko izvedenih skladbi, uključujući studentsku himnu Gaudeamus igitur, uveličali Dražen Habuš, Marino Perović i Tajna Zorca, a u našoj galeriji možete vidjeti kako nam je bilo na dodjeli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...