Studenti iksicu više neće koristiti samo u menzi?

Osim za subvenciju u menzi, poneki studentski popust ili pak kao dokaz o identitetu prije ispita, ako to profesor zatraži, iksica se baš i ne koristi često. Čak ju ne možemo koristiti na europskoj razini jer još nema integriran europski studentski identifikacijski broj. Trenutno, studenti za međunarodne iskaznice moraju plaćati i više od deset eura. Ipak, sve to uskoro bi se trebalo promijeniti jer bi nova iksica mogla imati niz pogodnosti za studente, donosi portal Srednja.hr.

S novom iksicom u praonicu i NSK

Hrvatski studentski zbor (HSZ) krajem je prošle godine usvojio Rezoluciju o studentskoj iskaznici. Modernizacijom života, stoji u njihovom izvještaju, potrebne su promjene koje bi olakšale komunikaciju i svakodnevni život studenata. Nakon što je uvedena digitalna osobna iskaznica, sada više nema razloga zašto ne bi mogla postojati i digitalna iksica, odnosno kako je utvrdio HSZ – mobilni studentski identitet.

Kako su nam rekle predsjednica HSZ-a, Bruna Bandula i članica Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi iz HSZ-a, Matea Vasilj, prva promjena koja bi trebala biti dostupna najranije početkom iduće akademske godine je kontrola ulaska u studentske prostore. Putem čipa iksica bi trebala omogućiti ulaze u prostorije visokog učilišta, poput učionica, knjižnica i laboratorija, zatim u studentske domove u što spadaju zgrade, sobe i praonice te u sportske objekte u vlasništvu visokog učilišta te Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.

– U komunikaciji smo sa Sveučilištem, Srcem i AKD-om koji su upoznati sa svim našim prijedlozima. Virtualni pandan iskaznice također možemo očekivati tijekom iduće akademske godine, kazale su nam Bruna i Matea.

Naime, nova iksica trebala bi imati i svoj digitalni oblik, poput digitalne osobne iskaznice. HSZ je predložio uvođenje mobilnog identiteta u obliku aplikacije u kojoj bi korisnicima bile dostupne dodatne e-usluge. Također, HSZ je napomenuo kako se mobilni studentski identitet može realizirati i uz korištenje NFC čipa u pametnim mobitelima. Tim čipom može se beskontaktno plaćati u trgovinama kao karticom.

Nova iksica mogla bi se koristiti diljem Europe

Promjena će biti i u samim elementima iskaznice pa HSZ predlaže uklanjanje magnetske trake. Ona posjeduje rizik jednostavne krađe podataka pa bi ju bolje bilo zamijeniti korištenjem prisutnog čipa. Ako se to ne ostvari, HSZ je napomenuo kako će to predstavljati sigurnosnu prijetnju. Ono što će posebno razveseliti studente na Erasmusu je da se u iksicu planira integrirati European Student Identifier (ESI). Tim će se iksica moći koristiti za ostvarivanje studentskih usluga u brojnim državama.

– Integracija u okvir ‘European Student Card’ omogućit će da studenti kada odlaze na razmjene i stručne prakse zadrže i koriste svoju iskaznicu kao ravnopravni dokument za studentsku identifikaciju. S navedenim, studenti će moći koristiti i pogodnosti u drugim europskim državama kao i ‘domaći’ studenti. Tako će iksica biti priznata u svim državama europskog obrazovnog prostora, naglasile su Bruna i Matea.

Nadalje, predloženo je da iksica postane i pokaz za javni prijevoz. Time bi se smanjio broj kartica u novčaniku svakog studenta. Ipak, Bruna i Matea su nam rekle da će se tako nešto ipak teško ostvariti.

Ministarstvo koči jedan prijedlog

– ZET-ov sustav se za sada ne poklapa sa sigurnosnim standardima propisanim za novu iskaznicu te stoga integracija, do modernizacije njihovog sustava, neće biti moguća. Istražujemo daljnje mogućnosti proširenja funkcionalnosti i suradnje s drugim akterima, istaknula je Bruna.

Još jedna od mogućnosti koja vjerojatno neće biti usvojena je iksica kao platežno sredstvo. Osim plaćanja u menzama, HSZ bi želio da se njome može beskontaktno plaćati u sklopu svih studentskih objekata. To bi uključivalo plaćanje stanovanja u studentskim domovima, troškove teretane, praonice, studentske karte za javni prijevoz, podmirivanje troškova studiranja poput naplate ECTS bodova ili upisa godine. Nadoplata na iksicu vršila bi se uplatom s bankovnog računa, putem aplikacije ili na uplatnim mjestima u sklopu SC-a ili ugovorenih vanjskih dionika.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne podržava prijedlog plaćanja studentskim iskaznicama pa stoga taj prijedlog vjerojatno neće zaživjeti. Valja istaknuti da, s druge strane, HŽ ima odličan potencijal za ostvarenje integracije i time bi profitirali studenti u cijeloj Hrvatskoj, pojasnile su Bruna i Matea.

Cijeli prijedlog promjena iksica možete vidjeti u dokumentu ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...