Sutkinja optužena da je krala u C&A opet može suditi!: “Još nije započet kazneni postupak, nema uvjeta za njezino udaljenje”

Sutkinja s Trgovačkog suda u Zadru, protiv koje je DORH prije nešto manje od dva mjeseca podigao optužnicu zbog krađe odjeće u trgovačkom centru u vrijednosti 247 eura, povratkom s godišnjeg odmora nastavila je raditi isti posao kao i prije dizanja optužnice, što znači da će nastaviti održavati ročišta.

S obzirom na to da ju se tereti da je u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja u trgovini C&A i uzela razne odjevne predmete, tako što je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, te slučaj istražuje Državno odvjetništvo, Index je pitao zašto je sutkinja vraćena na posao.

S Trgovačkog suda u Zadru stigao je odgovor u kojem se pozivaju na dva zakona – Zakon o kaznenom postupku i Zakon o kaznenom vijeću.

“Sutkinja se vratila s godišnjeg odmora i obavljat će dužnosti sukladno Godišnjem rasporedu poslova, dakle, kao i ranije, a sve budući da nisu ispunjeni uvjeti za postupanje po odredbi čl. 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću odnosno za udaljenje sutkinje s dužnosti uslijed činjenice da još uvijek nije započet kazneni postupak – uzimajući u obzir pretpostavke iz čl. 17. Zakona o kaznenom postupku, odnosno još uvijek nije donesena odluka povodom podnesenog kaznenog naloga”, poručili su sa suda.

Za komentar su pitali i vrhovnog suca Radovana Dobronića. I on se poziva na presumpciju nevinosti:

“Prvenstveno, želio bih navesti da se ustavna presumpcija nevinosti odnosi na sve, pa tako i na suce. Zakon o državnom sudbenom vijeću je vrlo precizno propisao uvjete za privremeno udaljenje sudaca, slijedom čega slučaj nije potrebno komentirati na načelnoj razini. Pojedinačno ne možemo komentirati postupak koji je u tijeku”, kratko je kazao.

Odvjetnik Leo Peruško objašnjava da za započinjanje kaznenog postupka postoje četiri propisana načina navedena u članku 17. Zakona o kaznenom postupku.

“Ako je netko naprimjer dao iskaz na policiji ili je obavljena pretraga ili je neki predmet oduzet, samim time još nije započet kazneni postupak, već se radi o poduzimanju dokaznih radnji koje prethode početku samog kaznenog postupka. Tek radnjama koje su taksativno navedene u čl. 17. Zakona o kaznenom postupku započinje kazneni postupak. Zakon o državnom sudbenom vijeću, na koji se također pozivaju, kaže da ako je započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do pet godina, sudac može biti udaljen s dužnosti. Dakle sudac u tom slučaju može, ali i ne mora biti udaljen s dužnosti”, kaže Peruško.

Cijeli slučaj odvjetnik Peruško ovako komentira:

“Odlučnu ulogu u tumačenju pravnih propisa ima sama formulacija kada se propisuje da se nešto mora ili u ovom slučaju može. U prvom slučaju posljedica određene radnje nastupa odmah, dok u drugom slučaju posljedica se može, ali i ne mora ostvariti.

Odluka ovisi o diskrecijskoj odluci državnog sudbenog vijeća i procjenjuje se od slučaja do slučaja. I naravno, osoba se smatra krivom tek kada bude donesena pravomoćna osuđujuća presuda nakon pravično provedenog kaznenog postupka. Sve ostalo bilo bi zadiranje u svakoj osobi zajamčeno pravo presumpcije nevinosti.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...