Svježe voće i povrće postaju luksuz? Usporedba cijena svježeg i smrznutog

Postaju li svježe voće i povrće luksuz i možemo li onda uštedjeti kupujući smrznutu hranu? Gube li se pritom nutritivne vrijednosti? Puno je pitanja, a evo koji su odgovori, donosi Danas.hr.

Brojni Hrvati tržnicu vežu uz svježe – pa po voće i povrće dolaze upravo na Dolac.

“Ja volim sezonsko kupovati i dođemo malo kasnije da mogu sniziti cijenu”, kaže Zora iz Zagreba.

“Veća mi je mogućnost na tržnici sad sam se snabila, ali isto tako navratim i u centre pa vidim kakve su cijene”, objašnjava Dubravka iz Zagreba.

No postaje li svježi luksuz uz inflaciju? Prodavači na tržnicama kažu da su oni i dalje najpovoljnija opcija, a njihova kvaliteta najbolja.

“Mi ne tretiramo robu i to je puno zdravije i mušterija kad proba ona se vraća”, kaže Terezija, prodavačica na tržnici.

“Čujte plac je uvijek jeftiniji i može se dogovoriti”, smatra Džemo, prodavač na tržnici.

Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da jedno od pet kućanstava kupuje više smrznute hrane kako bi smanjili račune za namirnice. Mi smo zato provjerili je li smrznuto jeftinije i kod nas. U jednoj trgovini kupili smo svježe i smrznute proizvode otprilike jednake gramaže i usporedili cijene.

Svježa brokula od pola kile stoji 1,79 eura, 450 grama smrznute brokule 60 je centa jeftinije. 500 grama svježeg špinata gotovo dvostruko je skuplje od 450 grama smrznutog špinata koji stoji jedan euro. Pola kile svježih malina jest 7,96 eura, dok 500 grama smrznutih stoji 5 cijelih 29 eura.

Postoji razlog zašto je smrznuta hrana jeftinija i ne znači nužno da je lošije kvalitete – objašnjava nam stručnjak za hranu.

“Najčešće se radi o tome da je kad je kampanja berbe nekog voća ili povrća, da su velike količine na tržištu i znači da je cijena niska jer je sezona tog voća ili povrća i u tom smislu firme koje se bave zamrzavanjem kupuju po najpovoljnijim cijenama”, tvrdi Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Tvrdi i da je svježa i sezonska hrana uvijek najbolji izbor, pri smrzavanju gube se neki nutrijenti, ali puno ih se više gubi stavljanjem voća i povrća u hladnjak.

“Svakako od vitamina do vitamin C, vitamin A i folna kiselina, Oni se degradiraju tijekom prolongiranog stajanja i u hladnjaku i naravno ako imate smrzavanje na -18, ali produženo, recimo proizvođači točno znaju koliko njihov smrznuti proizvod ima rok trajanja”, objašnjava Lasić.

Zato je važno hranu konzumirati svježu ili onu kupljenu smrznutu što prije kod kuće ponovno staviti u zamrzivač.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...