Talijanska četvrta mafija – najmlađi su, malo poznati, ali brutalni i primitivni

Nakon što su mu u glavu uperili napunjen pištolj, talijanski zemljoposjednik Lazzaro D’Auria konačno je pristao na zahtjev nove i najnasilnije mafije u zemlji. D’Auria, poljoprivrednik iz talijanske regije Apulije, u prošlosti je u više navrata odolio njihovim pokušajima iznude. To je uključivalo prijetnje te podmetanje požara i pravljenje štete na njegovim usjevima i imovini.

Ali nakon iznenadnog posjeta desetorice muškaraca, uključujući bossa s pištoljem, poljoprivrednik je pristao plaćati im 150 tisuća eura godišnje. D’Auria je već idući dan slučaj prijavio policiji i postao jedan od rijetkih ljudi koji su se suprotstavili nerazvikanoj mafiji u Foggii. Iako se dugo ignorirala, danas se smatra najnasilnijom talijanskom kriminalnom organizacijom.

”Kad bi više građana podnosilo tužbe, lokalna mafija bi oslabila”, izjavio je D’Auria koji od 2017. godine živi pod policijskom zaštitom. – Građani, progovorite, poziva taj 57-godišnji poljoprivrednik koji smatra da nedavne akcije vlade ukazuju na to da lokalna mafija može oslabiti ako lokalno stanovništvo prevlada svoje strahove.

”To je rudimentarna, primitivna mafija”

Krvavi ratovi lokalnih mafijaških klanova nekada su se pripisivali svađama među poljoprivrednicima, ali takozvana Četvrta mafija, nakon mnogo pozatijih sicilijanske Cosa Nostre, kalabrijske ‘Ndranghete i napuljske Camorre, konačno je digla državu na noge.

Najmlađa talijanska mafija već ima kontrolu nad velikom jugoistočnom regijom Apulijom. Svoju blagajnu puni trgovinom droge, iznudama, oružanim pljačkama i krađom vozila i stoke za otkupninu.

– To je rudimentarna, primitivna mafija. Veoma nasilna i veoma agresivna, rekao je Ludovico Vaccaro, javni tužitelj Foggie. Dok su druge mafijaške organizacije prešle na manje upadljive i profitabilnije aktivnosti, uključujući infiltraciju u legalno gospodarstvo, mafija u Foggii još uvijek je u početnoj fazi.

– Ostale mafijaške skupine su evoluirale pa manje pucaju i rade tiho kako bi ostale neprimijećene. A ovo je još uvijek mafija koja, da bi pokazala svoju moć nad teritorijem, puca i ubija, rekao je Vaccaro.

Kozja glava

Mafija iz Foggie zapravo je naziv za organizaciju koja se sastoji od različitih skupina. Pokrajina Foggia treća je u Italiji po stopi ubojstava, a pet od 16 ubojstava prošle godine bilo je povezano s mafijom. Mafijaške obitelji s različitih područja često surađuju te između sebe dijele iznuđeni novac kojim se plaćaju suradnici i zatvorenici.

– Ponekad dođe do sukoba oko podjele nezakonito stečenog novca nakon čega se međusobno posvađaju i počnu se međusobno ubijati, rekao je zamjenik šefa policije Mario Grassia. Svaka grupa ima svoju posebnost, od oružanih pljački teretnih kamiona u Cerignoli do tradicionalnih metoda koje se koriste u Foggii.

Ondje, nakon noćnih bombaških napada na izloge i automobile, mnogi neodlučni trgovci odluče ipak platiti mafiji. Ako ne plate, poljoprivrednici u San Severu često nalaze posječena stabla maslina, spaljenu žetvu ili su im ukradeni traktori i stoka. U Garganu, čija primamljiva obala dovodi mnoge turiste, ali i albanske pošiljke droge, mafija je izrazito nasilna.

Prije četiri godine ljudska lubanja ostavljena je ispred općinske zgrade za gradonačelnika malenog grada Monte San’Angela. Iste godine je kozja glava, oderana i probijena nožem, ostavljena odvjetniku majke nestale žrtve mafije.

Mafija u Garganu je poznata po tome da puca žrtvama u lice ili ih bacaju u špilje, poručile su vlasti. – Lako je sakriti stvari. S vremena na vrijeme naiđemo na nešto ozbiljno poput ukradenih automobila i tijela nestalih ljudi, rekao je javni tužitelj Vaccaro.

Nitko nije progovorio

Tijekom nedavne vožnje s policijom kroz grad Foggiu, novinari AFP-a su vidjeli brojne podsjetnike na krvoproliće koje je desetljećima teroriziralo stanovništvo. Ondje je mjesto na kojem je 1992. godine ustrijeljen građevinar Giovanni Panunzio jer je prvi prijavio mafiju.

Ondje je i napuštena seoska kuća u kojoj je policija prošle godine spriječila zasjedu lokalnog poduzetnika i kafić čiji je vlasnik umro nakon što je uboden u oko tijekom pljačke 2020. godine.

– Trenutačno nema mafijaških ratova, ali još uvijek ima računa koji se podmiruju, rekao je detektiv koji je želio ostati anoniman.

U studenome 2022. Nicola Di Rienzo (21) satima je ležao mrtav u javnom parku nakon što je pet puta ustrijeljen prije nego što se njegov 17-godišnji ubojica predao. U međuvremenu ”nitko nije ništa rekao, nitko nije ništa čuo”, rekao je detektiv. Zamjenik šefa policije Grassia je rekao da je posebno zabrinut jer su tri prošlogodišnja ubojstva počinili maloljetnici.

– Oni koji sudjeluju u tim ‘dječjim bandama’ imaju rodbinske veze s pojedincima povezanima s organiziranim kriminalom, rekao je. Najnovija opasnost je infiltracija u javne institucije. Gradsko vijeće Foggie raspušteno je 2021. zbog infiltracije mafije, a gradonačelnik je uhićen pod optužbama za korupciju.

Zaostala suđenja

Posljednjih godina su brojni mafijaški bosovi, uključujući Rocca Morettija i Roberta Sinesija, završili u zatvoru u nastojanjima vlasti da preuzmu kontrolu nad teritorijem gdje je dominirala mafija. Skoro oslobađanje jednog od njihovih rivala Raffaelea Tolonesea i prošlomjesečni bijeg iz zatvora bossa iz Gargana Marca Raduana donose nove izazove.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi posjetio je Foggiu u veljači kako bi pokušao umiriti lokalno stanovništvo. Obećao im je pojačanje sigurnosti koje uključuje instalaciju nadzornih kamera i uličnih svjetiljki, za koje su lokalne vlasti rekle da su prijeko potrebne.

Osim tih najosnovnijih mjera, očajnički je potrebno više policije, tužitelja i sudova kako bi se suprotstavili “klimi straha i zastrašivanja, kulturnom i društvenom siromaštvu”, tvrdi Vaccaro. U cijeloj regiji samo je jedan sud i ondje više od 12 tisuća neriješenih kaznenih predmeta čeka na suđenje.

– Na tako velikom području ili država ima kontrolu ili će je preuzeti kriminalci, rekao je Vaccaro.

Prošlog ljeta žitna polja Lazzara D’Auria gorjela su u plamenu. Izgorjela su mu tri traktora. Još je gore to, rekao je, što mu je banka prepolovila kreditne limite jer ga smatraju “visoko rizičnim”. Poljoprivrednik ipak vidi nadu u nedavnim uhićenjima i osudama koje pokazuju da se država ozbiljnije suprotstavlja mafiji. –  Osjećam se puno sigurnije nego prije. Ali uvijek ima straha, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...