Tvrđava sv. Mihovila pred sanacijom i povratkom u izvorni oblik; Brižić: “Moći će se i prošetati zidinama”

Mjesto s kojeg seže najfascinantniji pogled na grad, zaleđe i susjedne otoke, tvrđava sv. Mihovila na Ugljanu uskoro bi trebala biti sanirana i vraćena u svoj izvorni oblik.

Jure Brižić, načelnik Općine Preko smatra kako će upravo tada postati neizostavan dio turističke ponude našeg kraja.

Napravili smo sve potrebne građevinske dozvole što se tiče obnove sv. Mihovila i javili se na natječaj Ministarstva turizma. Nadamo se pozitivnom odgovoru. S iznosom od 4 i pol milijuna eura koji je prijavljen, tvrđavu bi stavili u njezinu pravu funkciju, vratili njezin izvorni oblik, napravili arheološka istraživanja do kraja i onda bi uistinu imala svoju svrhu u turizmu. Napravljena je studija po kojoj je samoodrživa i ta cijela priča definitivno ide u prilog i gradu Zadru koji u tom slučaju imao još jednu točku, posjetiteljski centar za turiste. Uz sve nacionalne parkove i kulturna dobra u drugim mjestima i općinama. U tih 20, 30 kilometara oko nas turist se može zadržati nekoliko dana, što je pogotovo važno i pred i post sezoni. Tvrđava sv. Mihovil jedinstvena je u našoj županiji, jer kad dođete na nju imate prekrasan pogled na cijeli Zadar, Ravne Kotare, Velebit, za burnog vremena čak i na Italiju, kazuje Brižić.

Adut otoka Ugljana koji je brodskim linijama dostupan za svega 20 minuta vožnje, sagrađen je u 13. stoljeću od strane Mlečana.

Načelnik nam pojašnjava što znači njezin povratak u izborni oblik.

U onaj kakav je imala prije Drugog svjetskog rata. Tada je najviše nastradala, više puta je granatirana. Napravit će se tri kule, obnovit će se zidine koje su stradale, čak i u Domovinskom ratu. Ima par rupa koje su kritične i srećom nema nekih potresa, ali da se ne daj Bože dogodi potres poput onog zagrebačkog, baš danas je godišnjica, jedan dio bi se sigurno srušio. Tako da, trebat će se učvrstiti i gore napraviti kruna koja je prije bila po cijelim zidinama. Nakon toga će se moći i prošetati jednim dijelom zidina, upoznaje nas Brižić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...