Uskoro izgradnja solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike!

Opća bolnica Zadar u ponedjeljak je predstavila projekt ‘Solarna elektrana Opća bolnica Zadar‘ kojim će smanjiti troškove električne energije i okrenuti se obnovljivim izvorima.

Na konferenciji su projekt predstavili: Željko Čulina – ravnatelj Opće bolnice Zadar, Šime Vicković – zamjenik župana Zadarske županije, Lovre Karamarko – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Matija Vajdić – voditelj odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša, Energetski institut Hrvoje Požar, te državni tajnik, izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić – Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Ukupna površina elektrane iznosit će 1.111 m2, uz izlaznu snagu od 220 kW i instalirani kapacitet 0,23 MW koji će proizvoditi 279.063 kWh električne energije godišnje.

Izgradnja solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike doprinijet će sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje, a dodatno će smanjiti potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11%.

Ulaganje u obnovljive izbore energije sve je važniji način postizanja energetske neovisnosti i smanjenja troškova energije. Danas je više nego ikad važno stremiti ka neovisnosti. Zbog rasta cijena energenata i brige o okolišu, sve više institucija i javnih ustanova pokazuje interes za obnovljivim izborima energije. Izgradnjom solarne elektrane na krovu Poliklinike doprijet će se sigurnosti opskrbe, ali i zaštite okoliša. Dodatno će se smanjiti potrošnja električne energije za opću bolnicu Zadar za 19 posto, čime ćemo ostvariti financijske uštede. ušteđena sredstva ćemo dalje ulagati u modernizaciju bolničke opreme i ljudske kapacitete, kazao je ravnatelj Željko Čulina.

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga.

Izgradnja solarne elektrane također doprinosi cilju Programa „Energija i klimatske promjene“ povećanjem korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj.

Zadarska županija prepoznala je važnost obnovljivih izvora energije prije 15 godina. 2009. godine izradila je atlas vjetra. Prvi vjetropark upravo je izgrađen i pušten u rad na našem području. Prvi smo u Republici Hrvatskoj po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije. Nažalost, zadnjih godinu dana nas je obilježila agresija Rusije prema Ukrajini, a rezultat toga je povećanje cijena energenata. Realizacijom ovog projekta pokušat ćemo postići to da nas ovaj problem što manje dotakne. Bolnica je veliki potrošač i ovo će biti bitna stavka, kazao je zadarski dožupan Šime Vicković.

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 € od čega je iznos bespovratnih sredstava 222.149,95 €. Trajanje projekta predviđeno je od 15. lipnja 2022. do 15. studenog 2023. godine.

Ovo je veliko iz nekoliko razloga. Zadarska bolnica uvijek je bila korak iznad, u rangu iznad županijskih bolnica po svojoj stručnosti. Do sada nijedna bolnica nije napravila nešto ovako veliko. Ne samo u financijskom smislu. Novac ćemo racionalnije usmjeriti u liječenje bolesnika, nabavku lijekova, modernizaciju opreme, kazao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić.

Koristi koje će solarna elektrana Opće bolnice Zadar donijeti ne samo bolnici nego i široj zajednici bit će primjer i poticaj lokalnim i nacionalnim ustanovama na korištenje obnovljivih izvora energije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...