Vlada mijenja zakon zbog Rimčevih robotaksija

Radna skupina Ministarstva prometa radi na izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kojima bi se zakonski omogućilo uvođenje autonomnih taksi vozila u svakodnevnu upotrebu, doznaje Jutarnji list.

To je prvi pokušaj da se u tom zakonu propiše korištenje autonomnih vozila u javnom prometu, piše dnevnik u broju od subote.

Prema prijedlogu koji je na stolu i uskoro bi trebao ići u javnu raspravu, pravila za autonomni taksi ne razlikuju se od onih za “obični”.

Za korištenje autonomnih vozila kao robot-taksija, kako se u široj javnosti kolokvijalno nazivaju, operater će morati prvo ishoditi licencu za javni prijevoz putnika u unutarnjem prometu automatiziranim vozilom te će smjeti ukrcati i iskrcati putnike i početi vožnju samo na području za koje je licenca ishođena.

Sva autonomna taksi vozila moći će koristiti postojeća taksi stajališta i stajališta koja koriste vozila javnog prijevoza. Isto tako, kao i ostala taksi vozila moći će koristiti posebno obilježene vozne trake.

Prema radnoj verziji dokumenta, robot-taksi moći ćete naručiti putem elektroničke aplikacije u kojoj putnik unaprijed vidi rutu putovanja i maksimalnu cijenu.

Riječ je o zakonskoj podlozi koja će Mati Rimcu omogućiti uvođenje autonomnih taksi vozila, što on najavljuje već više od godinu dana. Prema najavama, usluga je trebala biti dostupna krajem ove godine, ali je sve prolongirano za godinu dana, odnosno za kraj 2024. godine, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...