Vlada predlaže novi zakon, javni bilježnici mogli bi obavljati razvode braka

Javni bilježnici ubuduće će moći kao povjerenici suda postupati u određenim, isključivo nespornim izvanparničnim postupcima, među inim kod sporazumnog razvoda braka, predlaže vlada novim zakonom o izvanparničnom postupku koji je danas sa sjednice uputila u sabor.

Javnim bilježnicima povjerilo bi se postupanje i kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te uređenja međa i razvrgnuća suvlasničke zajednice ako su stranke podnijele sporazumni prijedlog.

Novi se zakon donosi jer se u Hrvatskoj primjenjuju pravna pravila Zakona o sudskom izvanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije iz 1934. koja su danas neprimjenjiva, a smisao i svrhu izgubile su i stalne derogacije posebnim zakonima, pri čemu heterogenost pravnih pravila dovodi do pravne nesigurnosti te može rezultirati različitim pravnim rješenjima o istoj pravnoj stvari.

Svrha predloženog zakona stoga je urediti pravila izvanparničnog postupka kojima bi se taj postupak osuvremenio i građanima te poslovnim subjektima kvalitetnu i transparentnu pravnu zaštitu i zajamčio pravnu sigurnost, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...