WHO: “Korona će biti kao sezonska gripa”

Koronavirus će uskoro biti usporediv s prijetnjom sezonske gripe, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja se nada da će ove godine dodatno sniziti razinu upozorenja za tu bolest.

– Smatram da dolazimo do točke u kojoj možemo covid-19 tretirati na isti način kao sezonsku gripu koja je prijetnja zdravlju, virus koji će i dalje izazivati smrtne slučajeve, ali koji ne remeti naše društvo i naše zdravstvene sustave, rekao je šef WHO-a za izvanredne situacije Michael Ryan.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je u istom obraćanju kazao da je vrlo zadovoljan što je prvi put tjedni broj umrlih u zadnja četiri tjedna manji od onog kad je prije tri godine prvi put upotrijebio termin “pandemija”.

– Danas smo zasigurno u mnogo boljem položaju nego u bilo kojem trenutku tijekom pandemije, istaknuo je Ghebreyesus. Uvjeren je da bi WHO mogao sniziti svoju maksimalnu razinu upozorenja ove godine.

WHO je tu “opasnost za javno zdravlje svjetskih razmjera” proglasio 30. siječnja 2020., dok je izvan Kine bilo manje od stotinu slučajeva te nijedan smrtni, no svijet nije ozbiljno shvatio prijetnju koronavirusa sve dok šef WHO-a nije u ožujku 2020. proglasio pandemiju.

– Proglasili smo globalnu zdravstvenu izvanrednu situaciju kako bismo potaknuli zemlje da odlučno djeluju, ali nisu sve to učinile, dodao je Ghebreyesus. – Tri godine kasnije imamo gotovo sedam milijuna smrtnih slučajeva od covida-19, iako znamo da je stvarni broj umrlih veći, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...