Zadarski studenti posjetili prvu Green destinations u Hrvatskoj

U posjetu Međimurju u sklopu je terenske nastave bilo 40-ak studenata turističkih  studija sa zadarskog Sveučilišta.

Studenti diplomskih studija Održivog razvoja turizma, Poduzetništva u kulturi i turizmu i studija Kulturne i prirodne baštine u turizmu te preddiplomskog studija Kulture i turizma upravljana prirodnom baštinom pod vodstvom su profesorice Odjela za turizam i komunikacijskih znanosti Sveučilišta u Zadru, Gabrijele Vidić, u Međimurje došli jer je, prema riječima profesorice Vidić, „Primjer za upravljanje održivim turizmom“.

– Međimurje je nedavno dobilo i certifikat Green destinations koju imaju jedini u Hrvatskoj. I taj status nije slučajan. I prije certifikata je vodstvo županijske Turističke zajednice, koje sam imala priliku upoznati na Svjetskom sajmu turizma u Rusiji, vidjelo da strateški promišljaju i razumiju principe održivosti. Već tad su to implementirali u svoju destinaciju čime smo bili zadivljeni, osobito uspoređujući Međimurje s nekim primorskim destinacijama. Međimurje nam se činilo kao drugi svijet – kaže Gabrijela Vidić.

Sa studentima je obišla Centar za posjetitelje Eko Muzeja Međimurje, ruralnu kuću za odmor Lina, Toplice Sveti Martin te vidikovac na Mađerkinom bregu. Od svih su kuća za odmor izabrali baš Linu jer je to prvi privatni smještaj u Međimurju s Eco label certifikatom, koji dodjeljuje Europska komisija dok su Terme Sveti Martin prvi hrvatski hotel s Eco label oznakom.

– Zaista nismo mogli odabrati bolju lokaciju, a naši studenti, osobito ovi sa Studija održivog razvoja slušaju predmet „Upravljanje održivim razvojem turističke destinacije“, a studenti preddiplomskog studija slušaju „Specifične oblike turizma. Htjeli smo im pokazati kako jedna destinacija razvija komplementarne specifične oblike turizma poput ciklo turizma, vinski, enogastro turizam i naravno kulturni te kako to izgleda na terenu. Sve čemu smo se nadali da ćemo zateći, to smo i zatekli. Fascinantno nam je to strateško planiranje i suradnja između različitih dionika destinacije – kaže.

Predsjednik TZMZ, Rudi Grula, o posjetu studenata je rekao: – Drago nam je kad Međimurje i lokalni turizam posluži kao primjer dobre prakse, ovoga puta Sveučilištu u Zadru. To znači da smo na pravom putu i da to što radimo, radimo dobro.

Većina studenata nikad ranije nije bilo u Međimurju. – Baš sam ih pitala bi li se vratili i da li bi preporučili posjet Međimurju i svi su odgovorila da bi rado, što je u turizmu savršeni pokazatelj da se radi dobro – zadovoljna je profesorica koja kaže da „gdje god smo došli bilo je kao da si ono što predaješ u teoriji pronašao u praksi“.

 – Znate da kad profesori nešto predaju, studenti su često sumnjičavi, tek kad se sami uvjere u to vide da ne pričamo bajke. Imali su priliku uvjeriti se da kad pričamo o održivosti u turizmu, jako je važno uključivanje lokalne zajednice – kaže.

Iznenadilo ih je da Međimurje ima projekt „hop in – hop of“ autobusa jer ga nema ni jedna regija. Autobuse koji voze od jedne do druge turističke lokacije imaju veliki gradovi, ali ne i cijela županija. „Posebnost je da cijela regija surađuje“, kaže profesorica zadarskog Sveučilišta. Turisti kad dođu mogu parkirati automobil i opet sjesti u njega tek na odlasku, a vidjeti sve turističke adute destinacije.

– To je izvrsna stvar, a osobito kad njegujete enogastro turizam. Međimurska su vina poznata – smije se. I zaključuje da je vodstvo Turističke zajednice Međimurske županije „preskromno u odnosu na ono što radi“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...