Započeo Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva: Ako se otkrije na vrijeme, može se izliječiti!

Započeo je Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. U Hrvatskoj je rak debelog i završnog crijeva drugi po učestalosti uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti kod oba spola.

Srećom, ako se otkrije na vrijeme, rak debelog crijeva može se izliječiti!

U Hrvatskoj se od 2008. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.102 umrlih u 2021. godini.

– Vrlo je važno da znati da je prevencija raka debelog crijeva vrlo uspješna, kao i da ovaj rak ne boli dok nastaje i u početnoj je fazi. Osoba nema znakova da ima rak sve dok bolest ne dođe u poodmaklu fazu, a tada je liječenje teže i manje uspješno. Ovu vrstu raka moguće je spriječiti otkrivanjem prezloćudnih izraslina unutar debelog crijeva-polipa. Njihovim uklanjanjem za vrijeme kolonoskopskog pregleda i nakon toga redovitom kontrolom po uputi gastroenterologa moguće je izbjeći nastanak raka. Stoga pregled svakako treba obaviti kako bi se izbjegla ova bolest, navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kao i u nekim zapadnoeuropskim zemljama, organizirani Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva je namijenjen osobama od 50 do navršene 74 godine i provodi se svake dvije godine. Sve osobe s pozitivnim nalazom pregledanih uzoraka stolice na skrivenu krv pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici. Tim pregledom moguće je ujedno uzeti uzorak tkiva za analizu i ako se otkrije polip, odstraniti ga, čime se sprečava nastanak raka. Ako se rak otkrije u početnom stadiju, izgledi za izlječenje su veliki. Važno je i otkrivanje osoba s povišenim rizikom za one bolesti ili stanja koji su povezani s češćom pojavom raka debelog crijeva koji bi na pregled trebali biti upućeni i prije 50. godine.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem (ili sprječavanjem) bolesti omogućava bolja kvaliteta života te dulje preživljavanje odnosno doživljavanje očekivane dobi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...