Zatečeni u prometu s neregistriranim vozilima

U petak, 17. ožujka u 15.45 sati u Gračacu u Ulici Nikole Turkalja, policijski službenici Postaje granične policije Gračac su iz prometa isključili 49-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 1,83 promila upravljao kombijem Iveco bez registarskih oznaka, bez važeće prometne dozvole te bez važeće police osiguranja vozila.

Istog dana oko 19.45 sati na lokalnoj cesti 63032, 76-godišnjak je upravljao neregistriranim traktorom iz pravca Gračaca prema Kijanima. Nije se kretao sredinom svoje prometne trake te traktorom izašao izvan kolnika gdje se prevrnuo.

U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, a kod vozača je alkotestiranjem  utvrđena koncentracija od 1,35 g/kg. Također je utvrđeno kako je traktoru isteklo važenje prometne dozvole te police osiguranja vozila.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, protiv oba vozača pokreću se prekršajni postupci.

Tijekom kontrole prometa za vikend, na prometnicama na zadarskim otocima policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su prekršajno sankcionirali četiri vozača koji su u prometu sudjelovali s vozilima bez tehničkog pregleda i važeće police osiguranja vozila, 48-godišnjaka koji je upravljao motociklom Tomos bez registarskih oznaka, 48-godišnjaka koji je upravljao automobilom Nissan bez registarskih oznaka, 32-godišnjaka koji je upravljao automobilom Volkswagen zadarskih registarskih oznaka te 52-godišnjaka koji je prije stjecanja prava na upravljanje, upravljao motociklom Kymco bez registarskih oznaka.

Vozači su po zaticanju isključeni iz prometa te su protiv njih, nadležnom sudu podneseni Optužni prijedlozi.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu ako su registrirana i imaju važeću prometnu dozvolu. Novčanom kaznom od 260 eura kazniti će se za prekršaj vozač koji upravlja motornim ili priključnim vozilom, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

Novčanom kaznom od 90 eura kazniti će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole, vozači drugih motornih ili priključnih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana.

Sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, vlasnik prijevoznog sredstva dužan je, prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu, sklopiti ugovor o osiguranju te obnavljati sve dok je prijevozno sredstvo u prometu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...