Žene u Hrvatskoj u prosjeku imaju 46 godina, rađaju s 29, žive do 79.

Danas je Dan žena, dan koji se obilježava diljem svijeta, a sve je krenulo u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj dan je sinonim za zalaganje za jednakost i ravnopravnost žena. Nekada se slavio puno drugačije, a i danas žene na ovaj dan dobivaju cvijet, najčešće karanfil. Ipak, pitanje je jesu li žene danas ravnopravne i kakav je točno njihov položaj u društvu, a to najbolje pokazuju statistike.

Mirovina.hr donosi neke statistike podatke koje je objavio Državni zavod za statistiku. Tako je poznato da u mirovinu odlazi više žena, kao i što više žena prima i u prosjeku niže mirovine. Jednako tako, u prosjeku žene žive do 79. godine.

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine broj žena je iznosio 2 milijuna, a time žene čine 51,8 posto ukupnog stanovništva. Ipak, ovo i nije tolika novost jer je broj žena uvijek veći nego broj muškaraca. Također, zanimljivo je da se posljednjih 50 godina prosječna dob žena povećala za čak 10,5 godina. Točnije, nekada je ova prosječna dob bila 35,5 godina, a u 2021. je to 46 godina. Povećava se i udio žena u dobi od 60 i više godina.

Žene i sve kasnije rađaju, tako sada u prosjeku rađaju s 29,6 godina, dok se nekad radilo o dobi od 22,6 godina. Dobra vijest je da se kvaliteta života žena tijekom desetljeća poboljšala, a samim time se produljilo i trajanje života. Tako je 1971. godine očekivano trajanje života žena iznosilo 72,3 godine, a u 2021. je doseglo čak 79,6 godina.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...