Agencija za hranu objavila; Koliko dugo možete koristiti kuhana obojena jaja?

Jaja – kuhana, ispuhana, obojena umjetnim ili prirodnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – neizostavan su simbol Uskrsa.

Kako bismo osigurali bezbrižno uživanje u blagdanskim delicijama, važno je znati pravilno postupati s hranom prilikom pripreme jela, a posebno prilikom ukrašavanja i konzumacije jaja.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je niz savjeta koji vam mogu pomoći oko nedoumica.

Za početak, preporučuje se korištenje jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora – trgovačkih centara, poznatih proizvođača i trgovaca na tržnicama ili iz vlastitog uzgoja.

Koliko dugo kuhana jaja mogu biti u hladnjaku?

Jaja koja su obojena bojama na kojima je deklarirano da su jestive, mogu se konzumirati. Obojena kao i kuhana jaja ili ona koja se kuhaju sa šunkom, čuvaju se u hladnjaku.

Ako im ljuska nije oštećena, u hladnjaku se mogu čuvati do konzumacije i više od tjedan dana. Ako imaju oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku 1-2 dana, tijekom kojih se čuvaju u hladnjaku.

U slučaju kupovine već skuhanih/obojenih jaja u trgovini, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuhano jaje bez ljuske može se pohraniti u hladnjaku 1-2 dana.

Uvijek vrijedi pravilo – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju (koja ne potječe od boja za jaja) i konzistenciju – nisu za konzumaciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...