Beroš: “Liječnici uporno traže rok. To je teško u ova potresna i pandemijska vremena”

Nakon što održani prosvjed liječnika nije urodio plodom, u liječničkim krugovima počelo se glasno najavljivati i štrajk. Zbog sve većeg nezadovoljstva zaposlenih u zdravstvu ministar zdravstva Vili Beroš je danas održao sastanak s krovnim liječničkim udrugama, prenosi N1.

Nakon sastanka je Beroš rekao da su udruge inzistirale na određivanju rokova, no to danas nije mogao.

– Udruge inzistiraju na rokovima. Sami smo se obavezali na neke od njih, no donošenje zakona u ovakvim vremenima zahtjevno je pa je teško govoriti o rokovima. Nakon dodatnih konzultacija ću razmisliti hoću li ući u proces obećavanja rokova. Imamo jasno viđenje unaprjeđenja sustava i tu nema puno razilaženja, rekao je Beroš.

– Dvojba je bila oko rokova i tu smo, priznajem, poskliznuli, dodao je. – Mislim da su izazovi veliki i treba određeni zakon koji će sagledati sve okolnosti. Razgovor je bio konstruktivan i bolji nego zadnji put, istaknuo je. – Koji tjedan i koji mjesec nikome ne bi trebao biti problem. Ako ne dobiju rokove, vjerojatno će reći da slijedi štrajk, a ja ću pitati je li to legalno.

– Nakon donesenog zakona, 922 raspisane specijalizacije, kad netko kaže da nema pomaka, rekao je Beroš dodajući da neće ništa obećavati, ali je ponovio da se radi o tjednima. “Teško je govoriti o rokovima u ova potresna i pandemijska vremena, rekao je Beroš.

Renata Čulinović Čaić iz HLS-a nakon sastanka je rekla da nisu čuli ništa od onoga što nisu čuli na ranijim sastancima. – Ministar je na početku apsolutno odbio da će biti riječ o datumima, a onda je rekao da će se savjetovati s vladom. Ministar je jasno rekao da ne može utjecati na ubrzanje postupka međuresorne suradnje, zbog čega smo tražili uključivanje premijera. Dobru volju smo pokazali, ništa novo nismo čuli. Sad, kad smo spomenuli nekoliko zahtjeva, sad se odjednom aktivno govori da to treba ispraviti. Djela, a ne riječi!

O štrajku će odlučiti do kraja tjedna, istaknula je dodajući: – S obzirom na to što smo čuli, drugo nam ne preostaje. Ako ministar misli da je štrajk zakonski upitan, neka provjeri je li je ili nije.

Krešimir Luetić je rekao da je zadnji prosvjed najbolji poziv premijeru na sastanak. – Kolegica je većinu rekla. Želimo biti konstruktivni, ali izostaju djela, a ovaj put izostaju i rokovi, rekao je. Istaknuo je da ništa novo nisu čuli.

Nataša Ban Toskić iz KoHOM-a komentirala je Beroševu izjavu da je pomak to što je trenutno preko 900 osoba na specijalizaciji. – Prema demografskom atlasu Hrvatske, na današnji dan je na specijalizaciji 291 liječnik iz obiteljske medicine. Nažalost, nisam čula ništa što bi pomoglo da se interes za našu granu medicine poveća, rekla je i dodala:

– Trenutno, primarna zdravstvena zaštita je u kadrovskom propadanju. Budućnost ovisi o vladi, prvenstveno premijeru. prenosi Index

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...