Dijete na povodcu? Psiholozi otkrili zašto je bolje preskočiti taj trend

Ako ste ikada vidjeli dijete koje roditelji vode na povodcu vjerojatno ste se šokirali i odmah, barem u sebi, osudili mamu ili tatu koje dijete tretira kao da je pas.

Ipak, kad s malom djecom morate proći kroz gužvu i bojite se da bi se jedno od njih moglo izgubiti, povodac se više ne čini tako strašnim, zar ne? Ipak, stručnjaci kažu kako nema situacije u kojoj je takav način vođenja djeteta opravdan te da biste svakako morali potražiti drugo rješenje, prenosi N1.

– Imam četvero djece i neka od njih su prilično živa i energična pa je ponekad teško sve ih držati uz sebe i na oku, kaže dr. Neal Horen, direktor Centra za razvoj djece na Sveučilištu Georgetown. Međutim, upozorava da čin vezanja povodcem djeca mogu shvatiti kao oblik agresije.

Povlačenje za uzicu kada odluta predaleko dijete doživljava slično kao udarac, kaže Horen, a da ne spominjemo da, ako slučajno prejako povučete može izgubiti ravnotežu i ozlijediti se. A ako se uzica ne daj Bože djetetu omota oko vrata, postoji prava opasnost od gušenja.

– Ipak, važno je napomenuti da povodci za djecu i njihovi fizički i psihički učinci još nisu dobro proučeni pa je nemoguće reći koliko je djece tako ozlijeđeno i da li i kako utječu na dječju psihu, kaže psiholog.

Što je još važnije, dodaje, povodci zapravo dijete ničemu ne uče. Kada odgajamo svoju djecu, uvijek tražimo prilike da ih naučimo nekim životnim vještinama, a uzica ne pomaže u učenju nijedne. Također, njome djetetu šaljete negativnu poruku koja bi mu mogla narušiti samopoštovanje.

– Ne vidite odrasle na uzicama, zar ne? Samo pse i, od nedavno, djecu, kaže Horen.

Kako se snaći u gužvi s djecom?

Prema dječjem psihijatru Howardu Prattu, ako odlučite negdje otići s toliko male djece, ključna je priprema. On tako savjetuje da djeci više puta prije odlaska ponovite da ne smiju, kada ugledaju nešto što im se sviđa, samo odlutati prema tome da roditelj ne zna gdje su, te da se nikako ne smiju odvajati od obitelji, odnosno odrasle osobe.

Podsjetite ih i da se svi u gužvi držimo za ruke, a ako su još premali da to razumiju, dobro ih je voziti u kolicima. A kako bi takva pravila imala učinak moraju se provoditi svaki dan, pa navedeno prije odlaska u zabavni park vježbajte npr. u trgovini,

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...