Erlić: “Fondovi EU su investicijska poluga u dostizanju klimatske neutralnosti”

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić izjavio je da će novčana sredstva iz europske omotnice u novoj financijskoj perspektivi poslužiti kao velika investicijska poluga u dostizanju klimatske neutralnosti i smanjenju CO2 i potrošnje energije fosilnih goriva.

Erlić je u Dubrovniku nazočio otvaranju konferencije Energetski i klimatski izazovi u Republici Hrvatskoj te istaknuo da će najveći dio novca iz fondova EU biti namijenjen zelenim politikama i zelenoj tranziciji do kraja desetljeća.

Cilj konferencije

Dodao je da je cilj konferencije povezati župane, gradonačelnike i druge organizacije sa zainteresiranim organizacijama s Islanda i iz Norveške iz područja energetike.

“Imaju priliku dogovarati nove projekte, posebno u pogledu geotermalnih izvora, s gospodarstvenicima koji su zainteresirani ulagati u takve projekte”, rekao je Erlić i istaknuo dubrovački primjer gradskog bazena, gdje se ostvaruje 1.5 milijuna eura vrijedan projekt obnovljivih izvora energije, odnosno dizalice topline, za koji je odobreno 85 posto sredstava.

“Želimo vidjeti više takvih projekata i u ostalim hrvatskim gradovima. Potpora je u financijskom mehanizmu u suradnji s Norveškom u iznosu od 20 milijuna eura. Imamo 36 takvih projekata, a vjerujem da će ih biti još više”, poručio je Erlić.

Dobroslavić: Želimo osigurati mogućnosti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da u županiji nema izvora energije fosilnih goriva, ali je velika potrošnja.

“Želimo smanjiti tu potrošnju, a u našim prostornim planovima osigurali daljnje mogućnosti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, iz solarnih ili vjetroelektrana”, istaknuo je.

Franković: Želimo da vrtići i škole budu energetski neovisni

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je da se u budućnosti na gradskom bazenu neće koristiti fosilna goriva, već energija mora.

“Dizalicom topline ćemo zagrijavati bazen i cijeli stadion. Godišnje ćemo uštedjeti oko 100.000 eura. U takvim je projektima budućnost. Pripremili smo projekte kojima bi škole i vrtići postali energetski neovisni, uz niz projekata energetske učinkovitosti zgrada te projekte solarnih elektrana ili kolektora”, rekao je Franković.

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kao upravitelj Programa Energija i klimatske promjene u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. Partneri Programa su Energetski institut Hrvoje Požar te Norveška uprava za vodne resurse i energiju, uz potporu Islanda, Liechtensteina i Norveške.

Naglasci konferencije su na smanjenju emisije CO2, najboljoj praksi u području sunčane energije, energije mora i geotermalne energije te na klimatskoj politici i politici okoliša u sklopu EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...