FOTO Uvala Bregdetti od danas ljepša za novi drvored tamarisa

U okviru priprema za nadolazeću sezonu, Turistička zajednica grada Zadra jutros je, u suradnji s tvrtkom Nasadi d.o.o. Zadar, zasadila drvored Tamarisa u Uvali Bregdetti u Zadru. Ova medonosna i ljekovita biljka, visoka preko dva metra, ukrašavat će svojim zelenim listovima, ružičastim i bijelim cvjetovima prostor uz šetnicu, a ljeti će pružati hlad kupačima.

Turistička zajednica svake godine participira u opremanju turističkog sadržaja na području grada Zadra, a sad se odazvala na poziv Ministrice turizma i sporta dr. sc. Nikoline Brnjac i direktora HTZ-a mr. sc. Kristjana Staničića za sadnjom dodatnih stabala u svrhu kompenzacije za emisije automobilskih turističkih posjeta Republici Hrvatskoj, a nastavno na zaključke s 26. Konferencije stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime u sklopu Projekta poticanja održivog razvoja turizma “Hrvatska prirodno tvoja – Croatia Naturally Yours” .

Stabla su obilježena oznakom Održivosti hrvatskog turizma pod nazivom Croatia Naturally Yours (Hrvatska prirodno tvoja), te će biti uvrštena u aplikaciju Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree.

– Tamaris je bjelogorično stablo u porodici metlika, idealno za uzgoj u mediteranskom kraju, uz more, jer je otporno na posolicu i udare bure. Nije riječ o manjim sadnicama, već o 11 višegodišnjih stabala s opsegom od desetak centimetara pa već ovog ljeta možemo očekivati hlad, kaže dipl. ing. agr. Jasminka Vukasović iz Nasada.

Direktor Paleka najavio je nastavak akcije sadnje stabala u okviru “Projekta poticanja razvoja održivog razvoja turizma i promoviranja Hrvatske kao održive destinacije” u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i u sljedećim godinama na drugim gradskim lokacijama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...