I dalje oblačno s kišom i svježije. Pogledajte kad se vraća proljeće

Danas će prijepodne biti promjenjivo oblačno s kišom. Na Jadranu pljuskovi s grmljavinom. Poslijepodne prestanak kiše i djelomično razvedravanje u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

Ciklona Noa – ime joj je dodijelio Meteo France, prodrla je nad područje Europe i zaustavila se nad središnjom Europom. S južne strane obilazi ju mlazna struja koja putuje preko Atlantika. Mlazna struja razdvaja polje niskog tlaka nad sjevernim Atlantikom i polje viskog tlaka Azorske anticiklone i u obliku atmosferske rijeke ulazi nad Europsko kopno nad Biskajskim zaljevom, prelazi Francusku i skreće prema jugu, spušta se istočno od Korzike, a kod Sicilije mijenja smjer i kao jugozapadna atmosferska rijeka teče preko juga Italije i Jadrana prema Panonskoj nizini i Karpatima.

Nad Genovskim zaljevom i sjevernom Italijom došlo je do ciklogeneze, razvija se duboka ciklona koja će se premještati po zapadnoj obali Italije prema jugu. U sklopu Genovske ciklone razvila se prizemna plitka ciklona koja se preko naših krajeva premješta ka sjevrroistoku Europe i donosi oblačno, kišovito i prohladno vrijeme nad naše krajeve.

Jučer i noćas pale su obilnije oborine u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i na južnom Jadranu, u planinama iznad 1000 metara nadmorske visine uz kišu padala je susnježica i snijeg. Danas će prijepodne biti promjenjivo oblačno s kišom. Na Jadranu pljuskovi s grmljavinom. Poslijepodne prestanak kiše i djelomično razvedravanje u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Na južnom Jadranu i u Slavoniji poslijepodne još oblačno s povremenom kišom. Na srednjem i južnom Jadranu će puhati jako do olujno jugo. Na sjevernom Jadranu jugo će okretati na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 9, na moru između 9 i 13, a najviša dnevna uglavnom između 13 i 18 °C.

U subotu i nedjelju promjenjivo oblačno s povremenom kišom i kraća sunčana razdoblja. Više kiše na Jadranu uz jugo. Temperatura zraka na Jadranu u malom porastu, a u kontinentalnim krajevima bez veće promjene. U nedjelju će na sjevernom Jadranu zapuhati slaba bura, koja će se premještati prema srednjem i južnom Jadranu.

Do utorka proljetno promjenjivo travanjsko vrijeme – red kiše, red sunca uz sjevernjak i sjeveroistočnjak. Do sredine tjedna temperature bez veće promjene, a od četvrtka postupan porast temperature zraka uz više sunčanog vremena, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...