Inflacija pada četvrti mjesec zaredom, ove stvari su najviše poskupile u ožujku

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku 10,7 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila četvrti mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak, prenose agencije.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku su u odnosu na prethodni mjesec porasle za 0,9 posto, dok su u odnosu na ožujak prošle godine porasle 10,7 posto, pokazuje najnovije izvješće DZS-a.

Time je DZS blago na više korigirao prvu procjenu kretanja inflacije za ožujak, objavljenu krajem trećeg mjeseca, po kojoj je stopa inflacije na godišnjoj razini iznosila 10,6 posto, a na mjesečnoj 0,8 posto.

Unatoč tome, stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se četvrti mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto. U prosincu rast je usporio na 13,1 posto, u siječnju je inflacija iznosila 12,7 posto, a u veljači 12 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategorijama restorana i hotela te hrane i bezalkoholnih pića, u svakoj za 17,4 posto.

Nadalje, u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva rast je iznosio 14,1 posto, u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva cijene su skočile su za 12,9 posto, raznih dobara i usluga za 11 posto, odjeće i obuće za 9,4 posto, u kategoriji rekreacije i kulture za osam posto, zdravlja šest posto, a alkoholnih pića i duhana za 4,9 posto.

Najblaži rast zabilježen je kod prijevoza, 0,3 posto, u kategoriji komunikacija, 1,2 posto, te u obrazovanju, 2,4 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, porast cijena je u komponentama hrana, piće i duhan iznosio 15,4 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 9,7 posto, uslugama 8,2 posto, te energiji, 7,4 posto, priopćili su iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini najviše porasle cijene odjeće i obuće

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše je u prosjeku poskupjela odjeća i obuća, 10,4 posto, a slijedi hrana i bezalkoholna pića, s rastom od 1,3 posto, restorani i hoteli s 0,9 posto, razna dobra i usluge s 0,8 posto, te zdravlje, s 0,3 posto te rekreacije i kulture porasle za po 0,2 posto.

S druge strane, pad cijena je zabilježen kod komunikacija, za 0,5 posto, u rekreaciji i kulturi, za 0,4 posto, u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, za 0,3 posto, a alkoholnih pića i duhana te prijevoza za po 0,1 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini cijene su porasle u komponentama industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,5 posto, hrane, pića i duhana, za jedan posto, te usluga, za 0,2 posto. S druge strane, cijene su pale u komponenti energija, za 0,8 posto.

HIPC – inflacija na godišnjoj razini 10,5 posto

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u ožujku u odnosu na veljaču u prosjeku su porasle za 0,9 posto, dok su u odnosu na ožujak 2022. godine, odnosno na godišnjoj razini porasle za 10,5 posto, podaci su DZS-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...